OOP-Once Only Principle

OOP-Once Only Principle

Što je OOP ili Načelo „Samo Jednom“?

Danas građani i tvrtke često moraju pružiti iste informacije više puta u interakciji s javnom upravom. Ali, od 2023. godine, Jednom načelo omogućit će javnim upravama u Europi da na transparentan i siguran način ponovno koriste ili dijele podatke i dokumente koje su ljudi već dostavili.
 

OOP će omogućiti:

  • Manje administrativno opterećenje
Zahvaljujući OOP-u, kada izvršavate javni postupak, web stranica može dohvatiti i ponovno upotrijebiti sve prateće dokaze koje ste već dali drugoj javnoj upravi. Više ne morate ručno prenositi iste podatke iznova i iznova.
 
  • Povećana učinkovitost
Gradivni blok eDelivery će zadržati visoku razinu kvalitete i razine izvedbe, čak i ako broj sudionika u mreži raste eksponencijalno, kao i broj razmijenjenih poruka.
 
  • Zaštita osobnih podataka
Web stranice će zatražiti odobrenje korisnika prije nego što upotrijebe Načelo „Samo jednom“. Također, tražit će samo dokaze koji su im potrebni za svaki određeni postupak i uvijek se moraju poštivati pravila o zaštiti podataka i privatnosti.
 
  • Prekogranična komunikacija
Načelo "Samo Jednom" omogućit će javnim upravama u državi članici da koriste informacije koje su građani ili poduzeća pružali u drugoj državi članici, olakšavajući na taj način prekogranične mrežne postupke.
 
  • Dio Jedinstvenog digitalnog pristupnika
OOP doprinosi Uredbi o jedinstvenom digitalnom pristupniku koja promiče mrežni pristup svemu onome što građanima i tvrtkama treba kako bi se aktivirali u zemljama EU-a.


Once Only Principle