Zamjenica državnog tajnika Kristina Posavec otvorila konferenciju o kibernetičkoj sigurnosti

Zamjenica državnog tajnika Kristina Posavec otvorila konferenciju o kibernetičkoj sigurnosti

U srijedu 23.10.2019., Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom organizirao je konferenciju na temu kibernetičke sigurnosti.

U interesu promocije kibernetičke sigurnosti, posebice u Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti te rješenja IT tvrtki povezanih s tim pojmom, u sklopu konferencije održana su predavanja i okrugli stol aktualne tematike kibernetičkih napada, zaštite od istih te pravnog i organizacijskog okvira prevencije i zaštite kibernetičkog prostora.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec tom prilikom najavila je da će Ured voditi Horizontalnu radnu skupinu za kibernetička pitanja (HWPC) za vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom unijom.

Zamjenica je otvorila konferenciju i sudjelovala na okruglom stolu te naglasila kako je Hrvatska dobila dobar regulatorni okvir donošenjem Zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, ali i provođenjem direktiva Europske unije na temu kibernetičke sigurnosti. Također, istaknula je kako unatoč dobrom zakonodavnom i regulatornom okviru još uvijek nedostaje adekvatna razina svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti pa je i ovaj skup prilika za dodatnu edukaciju i podizanje razine svijesti.

„Svi ste se barem jednom u svom poslovanju susreli s izazovima kibernetičke sigurnosti, ali ljudi i dalje toj temi ne pridaju dovoljno pažnje. Tvrtke su posebno izložene zbog financijskog aspekta jer ulaganje u sigurnost nije prioritet u poslovanju, ali sve što u to uložite će vam se višestruko vratiti“, kazala je Posavec, uz napomenu kako nije pitanje hoćete li postati žrtva kibernetičkog napada, već kada.

„Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. To je globalna prijetnja. Pod napadima su banke, institucije, tvrtke, ali i osobni podaci nekih od najugroženijih članova naše zajednice. Procjenjuje se da je globalni trošak kibernetičkog kriminala ove godine dosegao oko 600 milijardi dolara. Čak 25 posto odnosi se na krađu intelektualnog vlasništva“, istaknula je direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić.

Kibernetička sigurnost imperativ je digitalnog doba jer društvo u cjelini mora odgovoriti na izazove koje moderne tehnologije donose kako bi se u potpunosti moglo zvati uspješnim i funkcionalnim digitalnim društvom.

Pisane vijesti