Malenica: Sustav e-Građani godišnje bilježi oko 150 tisuća novih korisnika

Malenica: Sustav e-Građani godišnje bilježi oko 150 tisuća novih korisnika

Ministar uprave Ivan Malenica sudjelovao je danas u panel diskusiji „Hrvatski građani kao e-Građani i digitalizacija obitelji u Hrvatskoj"

Panel diskusiju organizirao je Večernji list u sklopu konferencije „Hrvatska kakvu trebamo-Digitalno društvo“, s ciljem približavanja digitalizacije građanima.

U sustavu e-Građani trenutno je prijavljeno 769 tisuća korisnika, dok su građanima dostupne 62 usluge.

„S obzirom na potencijal, odnosno na činjenicu da velika većina građana već posjeduje vjerodajnicu za prijavu u sustav, smatramo kako nemamo dovoljan broj korisnika“, rekao je ministar Malenica te pojasnio da Ministarstvo uprave radi na razvoju kompleksnijih usluga koje bi trebale znatno utjecati na porast broja korisnika.

Ministarstvo uprave kao pokretač digitalizacije planira nekoliko projekata vrijednih oko milijardu kuna sufinanciranih iz Europskih fondova, dok je trenutno ugovoreno 598 milijuna kuna.

„Što se tiče razvoja zajedničkih komponenti sustava e-Građani, do sada je investirano oko 50 milijuna kuna“, izjavio je ministar uprave.

Između ostalog, ministar Malenica osvrnuo se i na sustav e-Novorođenče, naglasivši kako je Vlada Republike Hrvatske odabrala upravo e-Novorođenče kao prvu najkompleksniju uslugu.

„Time ova Vlada šalje snažnu poruku o važnosti demografske politike“, kazao je ministar Malenica dodavši da se u daljnjem unaprjeđenju razmišlja o povezivanju sustava sa jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, kako bi roditeljima omogućili jednostavnije ostvarivanje prava na novčanu naknadu za novorođenče.

„Pripremamo novi vizualni identitet sustava e-Građani, koji će korisnicima omogućiti jednostavniji pristup uslugama, a shodno tome planiramo niz aktivnosti s ciljem približavanja usluga građanima“, zaključio je ministar Ivan Malenica.

Pisane vijesti