Posjet izaslanstva Kraljevine Danske Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva

Posjet izaslanstva Kraljevine Danske Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva

U sklopu aktivnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva posjetilo je izaslanstvo Ministarstva industrije, poslovanja i financijskih poslova Kraljevine Danske na čelu sa zamjenikom stalnog tajnika za pravna i međunarodna pitanja Brianom A. Wesselom

Na sastanku je bilo riječi o prioritetima hrvatskog predsjedanja u kontekstu pregovora o usvajanju Višegodišnjeg financijskog okvira EU za razdoblje 2020.-2027. te nastavka aktivnosti vezanih uz područja umjetne inteligencije i korištenja podataka, kao i gospodarskog rasta i razvoja.

Prepoznajući važnost digitalne transformacije industrije za otvaranje radnih mjesta, poticanje produktivnosti i poboljšanje konkurentnosti poduzeća EU-a, Hrvatska će tijekom predsjedanja nastaviti raspravu o digitalnoj preobrazbi europske industrije, uzimajući osobito u obzir njenu “zelenu” komponentu u kontekstu održivog rasta i razvoja.

Ujedno se želi potaknuti rasprava i razmjena najboljih praksi o jačanju razvojno-istraživačkog i inovacijskog potencijala te povezivanje navedenih potencijala s industrijom, a s ciljem povećanja konkurentnosti industrije EU-a u globalnom okruženju. U planu je hrvatskog predsjedanja Vijećem EU nastaviti aktivnosti dosadašnjih predsjedanja u radu na dokumentima kojima se osigurava povezivost, uspostava funkcionalnog jedinstvenog digitalnog tržišta te iskorak u novim područjima, kao što su umjetna inteligencija i s njom povezano podatkovno gospodarstvo.

Pri tome će se posebna pažnja zadržati na etičkim i pravnim aspektima novih tehnologija, kako bi se na uravnotežen način s jedne strane održala primjerena razina standarda zaštite privatnosti koja je postignuta na razini Europske unije, a s druge strane omogućila i dalje poticala intenzivna razmjena i korištenje podataka i novih tehnologija koje su generator gospodarskog rasta i razvoja ekonomije i društva.

Pisane vijesti