U Šibeniku je održana Druga stručna konferencija Informacijskog sustava prostornog uređenja ISPU

  • Slika /Slike2023/Naslovnica_12-4.jpg
  • Slika
  • Slika

Zamjenik državnog tajnika Nikola Modrušan: ISPU je jedan od sustava koji u potpunosti koristi komponente državne informacijske infrastrukture

Na konferenciji je sudjelovalo više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnika Zavoda za prostorno uređenje, službenika za izdavanje akata o gradnji, izrađivača prostornih planova, predstavnika nadležnih ministarstava te akademske zajednice.  Sudionici su se pobliže upoznali s novostima iz zakonodavne regulative u području prostornog uređenja i državne imovine kao i novostima vezanim uz daljnji razvoj Informacijskog sustava prostornog uređenja - ISPU s naglaskom na aplikacije ePlanovi, ePlanovi editor, Interni registar nekretnina, eDozvolu i dr. 
„Hrvatska je u zadnjem kvartalu 2023. najbrže rastuće gospodarstvo u Europi sa 4,3 posto rasta BDP-a, od čega je najveći generator uz turizam graditeljstvo i građevinarstvo“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, prilikom svečanog otvorenja Druge stručne konferencije Informacijskog sustava prostornog uređenja u Konvencijskom centru u Šibeniku.


„ISPU je jedan vrlo kompleksan i informatički dobro napravljen sustav koji koristi državnu informacijsku infrastrukturu. Na današnji dan više od pola građana Republike Hrvatske koristi portal e-Građani, pri čemu i ISPU sustav. Prošli tjedan je usvojeno pozitivno mišljenje o pristupanju Hrvatske na OECD-ovom Odboru za digitalnu politiku, a krajem prošle godine završen je najveći projekt izgradnje i unaprjeđenja DII - Uspostava Centra dijeljenih usluga (CDU)“, rekao je zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda,  Nikola Modrušan.

Nakon svečanog dijela konferencije, održana je panel rasprava, na kojoj su sudionici razgovarali o ulozi ISPU-a u digitalnoj transformaciji Republike Hrvatske. Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU ključan je alat svih građana Republike Hrvatske pomoću kojeg mogu na brz i jednostavan način dobiti kompletan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj jer sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju.


Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) je sustav Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koji građanima putem Geoportala na jednostavan način omogućuje pristup informacijama o korištenju prostora. Trenutno je u produkciji i razvoju ISPU-a  16 modula: GEO portal, ePlanovi, eKatalog, ePlanovi - editor, eDozvola, ISPU lokator, eArhiva, Registar brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, eEnergetski certifikat, eProstorna inspekcija, eGrađevinski dnevnik, eRežimi, eProcedure, Interni registar nekretnina i Registar zelene infrastrukture. Cilj ISPU sustava je administrativno rasterećenje građana te ujedno i postizanje veće učinkovitosti i ekonomičnosti u radu javne uprave. Sustav dnevno koristi oko 50 tisuća korisnika, dok GEO portal, koji je ujedno i sabirnica svih e-usluga, bilježi 110 milijuna pregleda mjesečno. Projekt je financiran sredstvima EU u okviru instrumenta „EU Next Generation“ u iznosu od 23,9 milijuna eura.

Pisane vijesti