Održana 93. plenarna sjednica OECD Odbora za digitalnu politiku

Održana 93. plenarna sjednica OECD Odbora za digitalnu politiku

U sklopu pristupanja OECD-u (Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj - Organisation for Economic Cooperation and Development), na sjednici je aktivno sudjelovao državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić

Na zatvorenom dijelu sjednice, u okviru rasprave o pristupanju, državni tajnik Gršić je izložio odrađene i planirane aktivnosti koje za cilj imaju prilagođavanje kratkoročnim i dugoročnim preporukama OECD-a dobivenim od Odbora u prosincu 2023. godine.
Nakon prezentiranja aktivnosti Republike Hrvatske, Odbor za digitalnu politiku usvojio je formalno pozitivno mišljenje o završetku pristupnog procesa u ovom području.
Republika Hrvatska je tijekom provođenja aktivnosti usvajanja preporuka poštovala dogovorene rokove i kontinuirano informira Odbor o poduzetim aktivnostima nakon zaprimanja pisma preporuke, a što je prepoznato i za što smo pohvaljeni od strane Odbora.

Između ostalog, na Odboru su razmijenjena mišljenja o nastojanju smanjena razlike u STEM obrazovanju prema rodnoj opredijeljenosti, te je naglašeno kako bi kroz konkretne politike trebalo poticati žene u razvijanju potrebnih vještina za rad u IKT sektoru, nadalje se raspravljalo o pomoći ženama da postanu IKT inovatori te o potrebi poticanja žena poduzetnica IKT sektora. Uz navedenu temu raspravljalo se i o budućnosti umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti, mentalnog zdravlja i digitalnog okruženja dok je naglašeno kako je posebnu pozornost potrebno usmjeriti na ljudska prava u digitalnom dobu, te sigurnost djece i starije populacije na internetu.
 
Zaključno, doprinos Republike Hrvatske u radu Odbora dobiva sve veći značaj i vidljivost kroz razmjenu iskustava i mišljenja, te iznošenje naših stavova o pojedinim temama.

Pisane vijesti