U programu Seeds for the Future ove godine sudjelovalo dvadeset devet studenata, najviše od pokretanja programa u Hrvatskoj

U programu Seeds for the Future ove godine sudjelovalo dvadeset devet studenata, najviše od pokretanja programa u Hrvatskoj

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva već četvrtu godinu zaredom podržava program koji studentima omogućuje upoznavanje s novim tehnologijama i praktičnim znanjem iz jedne od najvećih tehnoloških globalnih kompanija

Zagreb, 17. listopada 2022. – Dvadeset devet studenata s preddiplomskih i diplomskih studija fakulteta diljem Hrvatske sudjelovalo je u globalnom edukacijskom programu “Seeds for the Future” koji Huawei već četvrtu godinu provodi u Hrvatskoj. Tijekom intenzivnog edukacijskog programa u trajanju osam dana studenti su od vrhunskih Huaweijevih stručnjaka učili o naprednim tehnologijama kao što su 5G, umjetna inteligencija, računarstvo u oblaku, a uz nova saznanja o tehnologijama dobili su i vrijedan uvid u poslovanje jedne od vodećih globalnih tehnoloških kompanija.

Svečanoj dodjeli ”Seeds for the Future” certifikata prisustvovali su veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini Dario Mihelin (online) i veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Qianjin Qi, Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva te u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, voditelj sektora za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje, Staša Skenžić.

„Suradnja između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine počela je još 2019. godine kada je s Huawei Technologies potpisan Memorandum o suglasnosti o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju ”Seeds for the Future”. Ovo je četvrta  generacija izabranih stipendista iz Hrvatske koja je postala dijelom globalne inicijative stipendiranja i razmjene studenata u kojoj sudjeluje više od stotinu zemalja diljem svijeta. Sudjelovanjem u ovom programu dvadeset devet studentica i studenata imali su priliku iz prve ruke dobiti jedinstveni uvid u istraživanja i razvoj novih tehnologija. Okruženje u kojem su stjecali znanja i iskustva, bilo je multikulturno, a posebna pozornost bila je usmjerena na poticanje među-kulturnih digitalnih vještina i društvene odgovornosti i inkluzije“, istaknuo je tom prilikom Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.
 
U ovogodišnjem izdanju “Seeds for the Future” sudjelovao je najveći broj studenata iz Hrvatske od početka provođenja ovog programa u našoj zemlji, a uključivao je najuspješnije studente s najboljih hrvatskih fakulteta kao što su Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet informatike u Puli, Fakultet organizacije i informatike Varaždin te Sveučilišta Sjever i Sveučilišta Dubrovnik.

Na svečanoj ceremoniji dodjele certifikata svoju je podršku i zadovoljstvo izrazio i veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Qianjin Qi, koji je izjavio: "U današnjem svijetu digitalna ekonomija daje novi zamah globalnoj ekonomiji. Sve nacije pridaju više pažnje razvoju digitalne ekonomije te međusobnoj suradnji. Kao vodeći globalni pružatelj ICT infrastrukture i pametnih uređaja, Huawei je postao važan partner u razvoju hrvatskog digitalnog gospodarstva. U isto vrijeme Huawei savjesno ispunjava svoju društvenu odgovornost i proaktivno pomaže Hrvatskoj u njegovanju talenata za digitalnu ekonomiju i ICT. Ovi mladi studenti su potvrda inovacija i razvoja u području znanosti i tehnologije u Hrvatskoj, kao i svijetla točka kinesko-hrvatskog prijateljstva. Želim vam sreću u daljnjem studiranju!".

Studenti iz Hrvatske su na edukacijama sudjelovali uz druge studente iz gotovo 140 zemalja diljem svijeta i s više od 500 sveučilišta. Ukupno je globalno kroz ovaj edukacijski program prošlo više od 12.000 studenata.

“Seeds for the Future” edukacijski program je u Hrvatskoj pokrenut temeljem potpisanog Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Huaweija i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.


Fotografija: Jurica Galoić

Pisane vijesti