Predstavljene ključne odrednice Strategije digitalne Hrvatske 2032.

Predstavljene ključne odrednice Strategije digitalne Hrvatske 2032.

Do 28. listopada otvoren je proces e-Savjetovanje u kojem svi građani mogu dati svoje mišljenje, komentare i sugestije

Zagreb, 21.10.2022. - Strategija digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine bazira se na pravovremenom informiranju i uključivanju šire javnosti kako bi svi građani mogli sudjelovati i dati svoje sugestije, prijedloge i komentare. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) zadužen je za izradu Strategije digitalne Hrvatske do 2032. godine i s konzultantskom tvrtkom Deloitte napravljen je Nacrt koji je na e-Savjetovanju.  

Digitalna transformacija proces je koji traje već jedno vrijeme, pa tako danas u Hrvatskoj više od 1.700,000 građana koristi platformu e-Građani koja postavlja nove standarde komunikacije između građana i javne uprave. U pogledu digitalne pismenosti, koja je uz povezivost ključni element za uspješnu digitalnu transformaciju, Hrvatska je iznad prosjeka, pogotovo u svjetlu činjenice da su mladi u Hrvatskoj u toj kategoriji u samom vrhu EU-a.

„U nekim smo područjima iznad prosjeka EU, u nekima ispod, a Nacrt prijedloga Strategije digitalna Hrvatska do 2032. koji je na e-Savjetovanju daje jasan prikaz aktivnosti i projekata koje ćemo provesti kako bi Hrvatska postala uspješnija, produktivnija i još bolja za život svakog građanina. Svi su građani pozvani da daju svoje komentare, prijedloge i sugestije jer digitalizacijom će  Hrvatska značajno unaprijediti svoje kapacitete i otvoriti razvojne perspektive. Nije upitno da Hrvatska ima budućnost, naši mladi su iznadprosječno digitalno pismeni i garancija da sve ovo što radimo danas ima smisla. Svi koraci koje ćemo napraviti u narednih nekoliko godina transformirat će Hrvatsku i kroz digitalnu transformaciju postaviti nove standarde komunikacije, poslovanja i učenja.“, navodi državni tajnik Bernard Gršić.

Područja u kojima smo ispod prosjeka EU, poput javnih usluga i povezivosti su izazovi za koje imamo jasan plan, ne samo kako nadoknaditi zaostatak nego i značajno popraviti poziciju Hrvatske.

„Upravo ova Strategija pruža odgovor na pitanje „što“ i „kako“ te koristim priliku da pozovem sve hrvatske građane da se uključe, predlože inicijative koje mogu ubrzati i poboljšati proces digitalne transformacije. Ovo je proces koji nema alternative i njegov je cilj stvoriti pretpostavke da budemo agilni, brzi i produktivni i na taj način da poboljšamo životni standard svih hrvatskih građana“, napominje Bernard Gršić, čelni čovjek Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Nakon državnog tajnika medijima se obratio Gordan Kožulj, direktor Odjela za poslovnog savjetovanja u tvrtki Deloitte, koji je istaknuo: „Ovom Strategijom želimo  postaviti prioritete javnih politika koje djeluje poticajno na tehnološki razvoj i inovacije, na digitalne kompetencije građana i povećanje broja stručnjaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te na primjenu naprednih tehnologija u javnim i tržišnim djelatnostima. Želimo da Hrvatska 2032. godine bude zemlja digitalno i gospodarski konkurentnih poduzeća i digitalizirane javne uprave s personaliziranim javnim uslugama.“
 
Zaključno, njegujući participativni model suradnje na izradi Strategije, dosada je putem Stručne radne skupe i četiriju pod-skupina svoj doprinos sadržaju ove Strategiji dalo više od 100 predstavnika iz 41 organizacije koje obuhvaćaju državne institucije, akademsku zajednicu i privatnog sektora. Putem e-savjetovanja omogućuje se i svima ostalim zainteresiranim građanima da daju svoj osvrnu na tekst nacrta Strategije prije njene finalizacije.
 
 
Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:
 
Nacrt prijedloga Strategije digitalne Hrvatske 2032

Pisane vijesti