Predstavljen projekt „Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura – CroQCI“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Predstavljen projekt „Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura – CroQCI“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Državni tajnik Bernard Gršić: Internet postaje sve opasnije mjesto i treba se educirati i iskoristiti i umjetnu inteligenciju i druge digitalne tehnologije da se bolje zaštitimo
 

Projekt Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura - CroQCI inicijativa je kojom Hrvatska postavlja temelje za izgradnju napredne kvantne komunikacijske mreže. Kao dio strateških inicijativa Europske unije, CroQCI predstavlja eksperimentalni projekt usmjeren na razvoj idejnog rješenja i uspostavu eksperimentalne mreže za kvantnu komunikaciju, uključujući razvoj i proizvodnju ključnih uređaja za sigurnu komunikaciju. Nositelj odnosno koordinator projekta jest Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET. 
 
Strateški važnim za državu taj je projekt označio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, dodajući da je i cilj Digitalnog desetljeća EU do 2030. imati kvantno računalo i tehnologije za prijenos podataka u kvantnim mrežama kojima će se osigurati sigurnija komunikacija i zaštita podatkovnog prometa. „Tu je riječ o inovativnom pristupu spajanja mreža koje onemogućuju ‘upade’ u podatke, a moramo biti svjesni da internet postaje sve opasnije mjesto i treba se educirati i iskoristiti i umjetnu inteligenciju i druge digitalne tehnologije da se bolje zaštitimo“, zaključio je Gršić.
 
Cilj projekta CroQCI je izgradnja kvantne komunikacijske infrastrukture (eng. quantum communication infrastructure, QCI) koja se sastoji od zemaljskih i svemirskih rješenja koja će omogućiti ultra-siguran prijenos informacija i podataka unutar Republike Hrvatske te omogućiti povezivanje komunikacijskih sredstava u Hrvatskoj s onima diljem Europske unije. Projekt će provoditi konzorcij QCI koji čine relevantne nacionalne istraživačke i javne institucije, visoka učilišta i javna poduzeća u tom području.
 
Partneri na projektu su Institut Ruđer Bošković (IRB), Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (SRCE), Institut za fiziku (IFZ), Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti (FPZ), Odašiljači i veze d.o.o. (OIV) i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).

Pisane vijesti