Održan gospodarski forum Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore

Održan gospodarski forum Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore

Državni tajnik Gršić: Inženjerstvo je temelj na kojem se gradi budućnost, a inženjerke su arhitektice tog temelja

U organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore u Zagrebu je održan tematski forum “Budućnost Hrvatske: Konkurentnost”. Glavni cilj foruma bio je raspraviti o perspektivama i konkurentnosti Hrvatske u EU okruženju, te korištenju umjetne inteligencije u svakodnevnom poslovanju.

U sklopu foruma proglašena je "Inženjerka godine". Riječ je o inicijativi kojom se želi dati priznanje zanimljivim inženjerkama iz gospodarstva i inspirirati djevojke za odabir STEM studija te inženjerske karijere.
 
Predstavljeno je deset inženjerki, koje svojom osobnošću i svojim radom mogu potaknuti, inspirirati ili motivirati mlade ljude. Nakon uvodnih riječi državni tajnik Bernard Gršić proglasio je ovogodišnju pobjednicu Ladu Borovina Kovjanić, te joj uručio nagradu s porukom da joj ova pobjeda bude poticaj za buduće podvige.Tom prilikom istaknuo je kako su sve sudionice pokazale nevjerojatnu predanost i talent. Njihov rad inspirira i motivira, pokazujući koliko je važna uloga inženjerki u tehnološkom napretku i društvenom razvoju. Inženjerstvo je temelj na kojem se gradi budućnost, a inženjerke su arhitektice tog temelja. Napomenuo je kako je svaka od sudionica doprinijela svojim jedinstvenim pristupom i stručnošću, demonstrirajući iznimnu vještinu i kreativnost.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva osim što i sam provodi niz inicijativa kojim se potiče svjesnost važnosti žena u IKT sektoru rado podržava i inicijative partnera vezano za tematiku žena u IKT industriji. Prema podacima izvješća Europskog digitalnog desetljeća, u kojem je Hrvatska na dnu ako govorimo o broju žena u STEM-u očituje se važnost takvih inicijativa kako bi u budućnosti postigli cilj te bili u prosjeku EU članica.

Izvor fotografije: Instore
 

Pisane vijesti