Postani i TI, djevojka IT!“ u Osijeku

  • Slika /slike/a.jpg
  • Slika

Dana 17. veljače 2020. godine na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku održan je okrugli stol „Postani i TI, djevojka  IT!“

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, 17. veljače na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku održan je okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT“.
Drugi po redu takav okrugli stol održan je ove godine u Osijeku, 17. veljače, s istim ciljem – kroz inspirativne vlastite primjere poznatih govornica i profesorica iz područja javnog i privatnog IKT sektora  - približiti djevojkama srednjoškolske dobi STEM i IKT područje te ih potaknuti na nastavak školovanja i odabir zanimanja u istom.

Okrugli stol otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, a na Okruglom stolu sudjelovali su: Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Snježana Rimac Drlje, prof. dr. sc., Zavod za komunikacije, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek; Irena Galić, izv. prof. dr. sc., Zavod za programsko  inženjerstvo, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek; Marina Simunić, inženjer za razvoj softvera, Ericsson Nikola Tesla d.d.; Zrinka Antolović, marketing manager u tvrtki Inchoo i glavni tajnik udruge Osijek Software City; Maja Katić, član Upravnog odbora udruge Osijek Software City, dizajnerica u tvrtki Hammer te organizatorica u STEM Kitteens timu.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, zahvalio se na odazivu rekavši: „Želim da iskoristite ovo vrijeme koje ste odvojile za doći ovamo na način da postavite pitanja, da čujete što to moje kolegice u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija danas rade, kako rade, i da budete svjesne da možete i vi biti uspješne jednako kao i one.“ Također je istaknuo kako prvenstveno treba informirati i educirati djevojke u dobi kada odlučuju o svojem zanimanju, mogućnostima i onome svemu što digitalno društvo, odnosno informacijsko-komunikacijske tehnologije pružaju. Naglasio je kako danas, ako ne upravljamo informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, onda će one upravljati nama. Što se tiče zastupljenosti žena u digitalnom svijetu, istaknuo je kako na razini Europske unije od 52% ženske populacije udio žena je  u IKT industriji je 17% dok u Hrvatskoj taj postotak iznosi oko 13%, što je ipak veća brojka nego prethodnih godina.

Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva naglasila je kako na IKT područje ne treba gledati kao isključivo  inženjersko ili programersko, jer je to danas izuzetno široko područje, koje se može primijeniti u apsolutno svim zanimanjima.

Pisane vijesti