U Zagrebu održana konferencija visoke razine „Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit!“

U Zagrebu održana konferencija visoke razine „Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit!“

Zamjenica državnog tajnika sudjelovala je na jednom od panela konferencije održane u Zagrebu u okviru predsjedanja Vijećem Europske unije

Jedan od ciljeva i prioriteta hrvatskog predsjedanja jest doprinijeti povećanju sudjelovanja žena na tržištu rada. Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske na tu temu organizirao je 30. i 31. siječnja 2020. u Zagrebu konferenciju visoke razine „Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit!“ kao jedno od službenih događanja u okviru predsjedanja Vijećem Europske unije.

Dvodnevna konferencija održana je kroz četiri panela, a na njoj su, uz visoke predstavnike nadležnih institucija i ključnih dionika nacionalne razine, sudjelovali i predstavnici država članica, EU institucija
te predstavnici organizacija civilnog društva, socijalnih partnera i akademske zajednice.

Cilj svakog panela bila je rasprava o mjerama kojima se može ublažiti učinak prepreka na zapošljavanje žena te usklađivanje stajališta o budućim pravcima djelovanja država članica Europske unije.

Zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Kristina Posavec, sudjelujući na panelu "Gender dimension of non-standard atypical employment", istaknula je:
"Europska unija ima dovoljno zakona, direktiva, preporuka, ali stvar je njihove provedbe ili pristupa
kako ih primijeniti jer nisu sve zemlje članica na jednakom nivou. Nemaju svi ista iskustva i izazove
s kojima se svakodnevno suočavaju. Stoga mislim da bi taj okvir trebao biti fleksibilniji i više prilagođen potrebama svake zemlje članice. Ono što se može primijeniti u jednoj zemlji ne znači da se može primijeniti u drugoj. Hrvatska će pokušati zajedničkim snagama za vrijeme predsjedanja naći najbolja rješenja kako ići prema naprijed imajući na umu specifičnosti svake zemlje članice."

Također se osvrnula na mogućnosti koje digitalne tehnologije danas pružaju osobama s invaliditetom
s obzirom na njihovu prisutnost na tržištu rada: "Zahvaljujući novim tehnologijama, veće su mogućnosti za rad od kuće pa tako i te osobe s određenim medicinskim problemima mogu biti aktivno prisutne na tržištu rada, kao i imati omogućen sav potreban tretman za svoje zdravstveno stanje."

U tom pogledu, smatra, i Hrvatska može napraviti iskorak te ostvariti postignuća u IKT-u jer imamo veliki potencijal koji treba iskoristiti, također i među mladim ženama i djevojkama. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u tome ima značajnu ulogu: "Ured je, između ostalog, fokusiran i na razvoj digitalnih vještina te kompetencija ženske populacije. Europska komisija i Europski parlament predložili su svojevrsni alat kako bi premostili neke probleme na tržištu rada vezano za žene, i to je Deklaracija o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu (WiD). Hrvatska je potpisala Deklaraciju u svibnju 2019. i naš Ured zadužen je za njezinu provedbu zajedno s Uredom za ravnopravnost spolova. Stoga provodimo aktivnosti koje su ciljane posebno za djevojke srednjoškolske dobi te promičemo i ohrabrujemo ih da zakoraknu u svijet IKT-a.

Prošle godine tako smo organizirali okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT“ povodom potpisivanja Deklaracije u Zagrebu, a sljedeći organiziramo u veljači ove godine u Osijeku. Okupljamo govornice iz privatnog i javnog sektora te akademske zajednice, uspješne žene koje potiču djevojke da uđu u svijet IKT-a jer smo svjesni da se cijela Europa, uključujući i Hrvatsku, suočava s nedostatkom IKT stručnjaka na tržištu. U Europi, zastupljenost žena u IKT sektoru je samo 17 posto, a u Hrvatskoj tek 14 posto. Postoje određene projekcije da veće sudjelovanje žena u IKT-u može pomoći u smanjivanju tog jaza, a Hrvatska je to prepoznala kao priliku kako da što više potakne sudjelovanje žena u IKT-u."

Konferenciju je 31. siječnja zatvorila državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je na marginama konferencije održan sastanak s izaslanstvom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, na kojemu su predstavljene osnovne aktivnosti koje Republika Hrvatska poduzima u području suzbijanja nasilja nad ženama i djecom te unaprjeđenja položaja žena na tržištu rada.

Foto: SDURDD

Pisane vijesti