Održana konferencija Zagreb Forum 2018

Održana konferencija Zagreb Forum 2018

Državni tajnik Bernard Gršić pozdravnim govorom otvorio je 28. svibnja 6. međunarodnu konferenciju Zagreb Forum 2018 – Creative Cities & Europe

U prostoru Tehnološkog parka Zagreb, u organizaciji Razvojne agencije Zagreb, Grada Zagreba, GoForeSight instituta i Ekonomskog instituta, održana je konferencija Zagreb Forum 2018 – Creative Cities & Europe, s temom digitalne transformacije gradova.

Otvorenju konferencije nazočili su izaslanik predsjednice RH Nenad Bakić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić kao izaslanik predsjednika Vlade RH, izaslanica i zamjenica gradonačelnika Vesna Pavić Vukičević, francuski veleposlanik u RH Philippe Meunier te državni tajnik u slovenskoj vladi Tadej Slapnik.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva otvorio je konferenciju riječima: „Urbanizacija se odvija istodobno s ogromnim brojem inovacija u području tehnologija, osobito digitalnih – big data, umjetna inteligencija, robotika i internet stvari. Neke od njih, koje nas danas okružuju, mijenjaju način interakcije među ljudima, uključujući način života i rada, upravljanja i komunikacija. Došli smo do točke kada gradovi trebaju postati drukčiji, odnosno koristiti kako to volimo reći, pametna „smart” rješenja i na taj način biti u službi svojih građana.“ 

Svoj govor zaključio je time kako „bez sinergijskog djelovanja razvoja digitalizacije industrije, javne uprave i digitalnih vještina i digitalnog društva građana, nema uspješne digitalne transformacije.“

Počasni govornik ovogodišnjeg Zagreb Foruma bila je Vedrana Jelušić Kašić, glavna regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvoj, a ove godine zemlja partner bila je Republika Francuska. Tako su ideje i iskustva kroz izlaganja i raspravu predstavili etablirani međunarodni stručnjaci iz Sofije, Orleansa, Ljubljane i Münchena.

Održano je šest rasprava koje su bile usmjerene na implementaciju digitalnih vještina, pristup podacima, satelitsku komunikaciju, investicije i izazove tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju te urbana i lokalna smart city rješenja, a cilj je prijenos znanja i tehnologije te povezivanje grada Zagreba s inovativnim partnerima u Europskoj uniji. 

Na ovogodišnjoj konferenciji Zagreb Forum dodijeljeno je i priznanje za uspješan razvoj inovacijskih ekosustava, „Zagreb FORUM & SmartEIZ Innovative Award“, u sklopu projekta SmartEIZ koji se provodi i financira unutar programa Obzor 2020, koje se dodjeljuje jedinicama lokalne i regionalne samouprave ili razvojnim agencijama u Hrvatskoj temeljem provedenog programa i/ili realiziranog projekta koji su najviše doprinijeli ovom cilju u svojoj sredini.

Pisane vijesti