MIPRO 2018. – 41. međunarodni IKT skup uz „Dan gospodarstvenika“ u Opatiji

MIPRO 2018. – 41. međunarodni IKT skup uz „Dan gospodarstvenika“ u Opatiji

Državni tajnik SDURDD-a Bernard Gršić sudjelovao je na središnjem dijelu ovogodišnjeg skupa - „Danu gospodarstvenika“ 23. svibnja, u plenarnoj raspravi „Bolje obrazovanje za bolje gospodarstvo“

Ovogodišnji 41., najveći i najznačajniji znanstveno-stručni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (IKT) u ovom dijelu Europe, MIPRO 2018, održava se od 21. do 25. svibnja u Opatiji i okupit će više od 1 200 sudionika iz 45 zemalja sa svih kontinenata. Na skupu će biti prezentirano 350 znanstvenih i stručnih IKT radova, na tematskim savjetovanjima, seminarima i radionicama tijekom pet dana.

IKT stručnjaci imat će priliku, osim na savjetovanjima, sudjelovati i na okruglim stolovima s temama vezanim za problematiku uvođenja 5G mreža u Republiku Hrvatsku, Industriju 4.0 i obrazovanje, e-okoliš i važnost primjene IKT-a u funkciji zaštite okoliša, a bit će riječi i o procesnoj-industrijskoj IKT tehnologiji te robotizaciji industrije.

Središnja tema ovogodišnjeg skupa je „Dan gospodarstvenika“ u srijedu 23. svibnja, a u sklopu kojeg je održana plenarna rasprava „Bolje obrazovanje za bolje gospodarstvo“.

O oblikovanju Nacionalne strategije 2030. i smjernicama razvoja u tehnološkom pogledu, potrebnoj transformaciji hrvatskog obrazovnog sustava kao i stvaranju realnih potencijala za ubrzavanje digitalne ekonomije, koja u konačnici može direktno utjecati na sprečavanje odljeva mladih i njihovu mogućnost pokretanja novih i inovativnih tvrtki kompetentnih na lokalnom i svjetskom tržištu govorili su dr.sc. Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja; mr.sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava; Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČAR-a; mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle; mr.sc. Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i predsjednik IKT udruge u HUP-u; i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a; a moderator je bio Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Algebre.

Pisane vijesti