Održana konferencija o digitalizaciji Hrvatske

Održana konferencija o digitalizaciji Hrvatske

Državni tajnik Bernard Gršić sudjelovao je na panel raspravi „Uloga regulacije i pokretači digitalizacije“ koja je održana u sklopu konferencije “Indeks digitalizacije – potencijal i prepreke bržem rastu” održanoj u Zagrebu 2. srpnja. Tom prilikom održao je i predavanje

Istaknuo je kako u Hrvatskoj postoji 28 različitih strategija koje u sebi imaju spomenutu digitalizaciju, a „cilj je da se one svedu na jednu strategiju koja će obuhvaćati digitalizaciju industrije, javne uprave i društva odnosno građana. Potonja je pritom najvažnija jer bez digitalnih vještina ne možemo razvijati ostala područja“.

Na konferenciji su po prvi puta bili okupljeni svi ključni dionici procesa digitalizacije Hrvatske, a cilj je bio potaknuti konstruktivnu raspravu s ciljem ubrzanja digitalne transformacije hrvatskog gospodarstva i društva.

Prvi put u Hrvatskoj predstavljeni su nalazi o stupnju digitaliziranosti Hrvatske u sklopu šire međunarodne studije naslovljene „Utjecaj transformacije na zemlje Zapadnog Balkana“. To je prva studija koja je izračunala indekse digitalizacije šest država jugoistočne Europe i stavila ih u međusobni odnos.

Ona pokazuje kako su Hrvatska i Slovenija jedine države u regiji koje se nalaze u tranzicijskoj fazi digitalizacije. Nadalje, ako se digitalizacija poveća za 10 posto, BDP će rasti za 0,6 posto, a do 2050. godine to bi značilo da će se BDP udvostručiti. Ukoliko se digitalizacija ubrza četiri puta u odnosu na danas, BDP će rasti 15 posto.

Konferenciju su organizirali Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomski institut u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Foto: ​www.eizg.hr
 

Pisane vijesti