Održana konferencija „cITy upgrade“

Održana konferencija „cITy upgrade“

Državni tajnik Bernard Gršić sudjelovao je na okruglom stolu konferencije za lokalnu samoupravu “cITy upgrade” održane 13. lipnja 2018. godine u Karlovcu

Tom prilikom održao je i predavanje u kojem je istaknuo kako je trenutno najveći problem što nema povezanosti između državne i lokalne razine, naglasivši kako je cilj postići da jedna informacija, jedan podatak koji se unese na bilo kojoj razini, bilo lokalnoj, regionalnoj ili središnje države, bude dostupan svima.

Na konferenciji održanoj u organizaciji Udruge gradova i Grada Karlovca bilo je riječi o aktualnim nacionalnim i informacijskim projektima i planovima za budućnost koji će pridonijeti digitalizaciji cjelokupnog sustava.

Na prvom okruglom stolu raspravljalo se o sadašnjim aktivnostima državnih tijela i predstojećim planovima i prilikama od interesa za lokalnu samoupravu.

U drugom dijelu službenici iz lokalne samouprave i njihovi tehnološki partneri predstavili su učinke različitih rješenja koja se danas primjenjuju u praksi i pogodni su za korištenje u drugim gradovima.

Posljednji dio konferencije dotaknuo se šireg konteksta razvoja širokopojasnog interneta i izazova s kojima će se lokalna samouprava uskoro susresti pri razvoju 5G komunikacijske mreže.

Karlovac je jedan od vodećih gradova po primjeni digitalne tehnologije, a prema riječima gradonačelnika Damira Mandića, trenutačno je je u tijeku izrada strategije Pametnog grada.

Kako bi javna digitalna uprava u potpunosti profunkcionirala trebat će raditi i na razvoju digitalnih vještina građana, jedan je od zaključaka konferencije.
 

Pisane vijesti