Održana konferencija "Jedinstveno digitalno tržište – izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora"

  • Slika /slike/Westin-92.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Konferencija o jedinstvenom digitalnom tržištu održana je u Zagrebu 13. veljače 2018. u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatske gospodarske komore u partnerstvu sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva

Potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip, nadležan za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je u svom govoru kako snažno vjeruje u Jedinstveno digitalno tržište i njegove prednosti u svim sferama društvenog života, za sve u svim državama članicama. Također je podržao i pridruživanje Republike Hrvatske inicijativi EuroHPC: "Sretan sam što se Hrvatska priključila našem EU računalnom projektu za razvoj superračunala. Mnoge zemlje nisu u mogućnosti to učiniti same, a superračunala su budućnost i potreba!“ Pritom je naglasio važnost 5G mreže kao jednog od preduvjeta daljnjeg digitalnog razvoja: „5G mreža u cijeloj Europskoj uniji cilj je i „Strategije Europa 2020.“ kojem težimo. To je ujedno preduvjet da EU postane konkurentna Kini, SAD-u, Japanu i drugima. Razmišljamo o budućnosti kako bismo bili spremni na inovacije i nove proizvode."

Premijer Andrej Plenković objasnio je u svojoj izjavi za medije tri točke današnjeg izlaganja: „Prva se odnosila na jačanje digitalnih vještina cijelog društva, druga na jačanje digitalne ekonomije u Hrvatskoj i treća na podizanje standarda digitalnih usluga u javnoj upravi. To je politički i operativni cilj djelovanja Vlade na temi jedinstvenog digitalnog tržišta. To je tema koja znači i radna mjesta u budućnosti te prilagodbu obrazovnog sustava, to je tema u kojoj Hrvatska mora pokazati da je na pravoj strani digitalne revolucije koja se odvija brzo i munjevito. A one zemlje koje će se prilagoditi bit će u budućnosti uspješna gospodarstva i uspješna društva.“

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić na konferenciji je govorio o digitalnoj transformaciji u javnom sektoru, stavljajući naglasak na ciljeve Deklaracije o e-upravi potpisane u listopadu 2017. u Tallinnu. Pritom je istaknuo: „Želimo stvoriti državu po načelu 'samo jednom'. To znači da će građanin svoje podatke dati samo jednom za više različitih usluga države.“ Napomenuo je da će do kraja 2018. godine biti dostupne nove e-usluge: e-Račun, e-Potpis i e-Pristojbe.

U svom obraćanju predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović izjavio je: „Ponosni smo na to što je Europska komisija odabrala upravo Hrvatsku gospodarsku komoru za provedbu strategije u Hrvatskoj kako bismo unaprijedili poslovanje, stupanj digitaliziranosti i zajedno postigli ciljeve jedinstvenog digitalnog tržišta."

Na konferenciji su sudjelovali i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.
 
Važan dio konferencije posvećen je i Dijalogu s građanima, kao formatu neposredne komunikacije Europske komisije s javnošću, gdje su građani postavljali pitanja i komentare putem #Eudialogues, a potpredsjednik Ansip je na njih odgovarao, kao i na pitanja sudionika iz dvorane.

Konferencija je završila panel-raspravom na temu „Digitalna transformacija poslovnog sektora u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj“.
 

Pisane vijesti