Održana 3. radionica ELRC-a (European Language Resource Coordination - Koordinacija europskih jezičnih izvora)

  • Slika /slike/DOGAĐAJ/2022/Lidija fotka (002).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionicu je organizirala ELRC inicijativa u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskim društvom za jezične tehnologije
 

Glavni naglasak radionice bio je na okupljanju relevantnih dionika iz hrvatske javne uprave, međunarodnih stručnjaka koji se bave podacima i jezičnim tehnologijama te akademske zajednice uključene u praćenje i razvoj ovog sve važnijeg područja. Govorilo se o potencijalu jezičnih tehnologija i umjetne inteligencije, važnosti otvorenih podataka (pa tako i jezičnih izvora i tehnologija koje na njima počivaju) za javnu upravu, te o njihovom stvaranju, upravljanju i dijeljenju, a prikazani su i primjeri dobre prakse.

Ispred Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva nazočne je pozdravila Lidija Suman, načelnica Sektora za službene dokumente i informacije koja je pritom istaknula kako Ured sudjeluje u projektu Nacionalna platforma za jezične tehnologije. Cilj projekta je kombinirana uporaba najnaprednijih alata i rješenja za jezične tehnologije u svrhu pokretanja suvremene platforme za jezične tehnologije utemeljene na umjetnoj inteligenciji. Projekt će integrirati opsežan niz alata, uključujući one razvijene u okviru prethodnih CEF i/ili drugih projekata, koji će pružiti javnoj upravi i široj javnosti siguran pristup alatima za prijevod tekstova, uključujući prijevode dokumenata i propisa na sve jezike jedinstvenog digitalnog tržišta na učinkovit i isplativ način. Najveći dio uspješnosti ovog projekta ovisi o prikupljenim jezičnim izvorima, koje prikupljamo od tijela javne vlasti, čiji predstavnici su također uključeni u ovu radionicu. Na kraju svog obraćanja je zahvalila tijelima javne vlasti na izvrsnom odazivu te pozvala sve prisutne na nastavak uspješne suradnje.
 
U okviru radionice su održani paneli „Jezične tehnologije iz javnoga sektora i za njega“ na kojem su sudjelovale kolegice Željka Motika i Tamara Horvat Klemen, kao članice NLTP tima i panel „Stvaranje, upravljanje i dijeljenje jezičnih podataka: postojeće prakse i izazovi u Hrvatskoj“ na temu otvaranja jezičnih tehnologija i važnosti skupova otvorenih podataka, na kojem je sudjelovao kolega Božo Zeba.

Pisane vijesti