Državni tajnik Gršić: Danas su sve informacije dostupne putem interneta i sve nas to čini građanima svijeta, a ne samo građanima jedne države ili jednog grada ili mjesta

  • Slika /slike/DOGAĐAJ/2022/DJH_studio (002).jpg
  • Slika

Državni tajnik Bernard Gršić gostovao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Hrvatske radiotelevizije zajedno s predstavnicima CARNET-a i Srca povodom 30 godina interneta u Republici Hrvatskoj

Zagreb, 17. studenoga 2022. - Prije točno 30 godina, u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet čime je i službeno započelo doba interneta u Hrvatskoj. Uspostavljena internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9.6kbps (9600bit/s). Veza je uspostavljena u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET.

Ideja o stvaranju zajedničke nacionalne računalno-komunikacijske infrastrukture i uvođenja interneta u Republici Hrvatskoj počela se realizirati 1991. godine u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu, kojem je odbor povjerio izgradnju i administriranje mreže i podršku korisnicima, a mreža je dobila i svoje ime: CARNET – Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

U prvim godinama, uz izgradnju računalno-komunikacijske mreže koja je povezala gotovo sve akademske ustanove u Republici Hrvatskoj, ostvarena su i dva važna iskoraka: uz već navedenu uspostavu prve internetske veze Hrvatske prema svijetu, 17. studenoga 1992. godine, nekoliko mjeseci kasnije, 27. ožujka 1993. godine započela je registracija i rad nacionalne vršne internetske domene .hr.

„Jedan od relevantnih podataka koliko se proširila upotreba interneta u našoj domovini je podatak kako danas na portalu e-Građani imamo preko 1,7 milijuna jedinstvenih korisnika, dok ukupni broj prijava na portal e-Građani od pokretanja sustava prelazi brojku od 115 milijuna, što znači da su građani toliko puta manje trebali ići na šaltere. Danas se za cjelokupnu upotrebu interneta koristi više od deset posto svjetske proizvodnje struje, dakle moramo biti i tu informirani i shvatiti da je to ustvari jedna ogromna mreža po cijelom svijetu, da su sve informacije dostupne, svi su poslužitelji mreže non-stop aktivni i sve nas to čini građanima svijeta, a ne samo građanima jedne države ili jednog grada ili mjesta“ izjavio je tom prilikom državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Pisane vijesti