Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak, Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora („Narodne novine“, broj 17/2019) stupio je na snagu u rujnu 2019. godine. Tijela javnog sektora, koja su u trenutku stupanja na snagu imala objavljene mrežne stranice, dužna su ih uskladiti s odredbama ovoga Zakona do 23. rujna 2020. godine.

Digitalna pristupačnost, koja se uređuje Zakonom, označava mjeru u kojoj su mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje prihvatljivi i pogodni za osobe s invaliditetom ili primjerice ljude starije životne dobi. U Republici Hrvatskoj živi više od 500 000 osoba s invaliditetom te je potrebno usklađeno djelovanje svih tijela javnog sektora kako bi se osigurala pristupačnost digitalnih sadržaja i e-usluga za sve građane.

Na sastanku je sudjelovao i državni tajnik Bernard Gršić, koji je istaknuo nekoliko tema. „Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva poduzima aktivnosti kako bi se podigla svijest o važnosti objave digitalno pristupačnih sadržaja te provodi edukativne programe za tijela javnog sektora i potiče sve civilne udruge  kako bi se olakšalo razumijevanje zahtjeva za pristupačnošću. Edukacijski program „Digitalna pristupačnost“ dostupan je u obliku radionice uživo, ali i kao online tečaj. Ostvarena je odlična suradnja s CARNET-om (Hrvatska akademska i istraživačka mreža), koji je izradio Smjernice za osiguravanje digitalne pristupačnosti te je dobio pozitivna mišljenja FER-a (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Hrvatskog saveza slijepih, SOIH-a (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske), HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) te Stručne skupine za direktivu o pristupačnosti interneta - WAD expert group u Briselu. Kao takav dokument je objavljen na službenim stranicama Komisije Web accessibility in the Member States. U ovom trenutku Hrvatska je jedna od pet država članica Europske unije koje su ustupile ostalim članicama prijedloge za implementiranje rješenja vezanih uz provedbu Direktive 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora“, istaknuo je državni tajnik.

Predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Danko Tomanović izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničke buduće suradnje, kao i Danijel Koletić, predsjednik Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe.

Pisane vijesti