Održan prvi sastanak radne skupine za analizu nepoželjnog komuniciranja na internetu

Održan prvi sastanak radne skupine za analizu nepoželjnog komuniciranja na internetu

Prvi sastanak radne skupine održan je 11. prosinca 2017. godine u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva je s ciljem stvaranja boljeg digitalnog društva u RH još u rujnu ove godine započeo s pripremama analize pojava na internetu i društvenim mrežama, te drugim oblicima digitalnog komuniciranja s naglaskom na nepoželjne aktivnosti (nasilje, širenje mržnje i drugih oblika netrpeljivosti).

U tu svrhu, u ponedjeljak 11. prosinca održan je prvi sastanak radne skupine s ciljem analize dosadašnjih aktivnosti i nositelja istih te aktivnosti u tijeku, te procjene njihovih učinaka. Kroz daljnje aktivnosti radne skupine želi se prepoznati sve dosadašnje sudionike aktivnosti na tom području, poput nevladinih organizacija i drugih, uključiti ih u daljnji rad prema potrebi, proučiti i analizirati postojeću zakonsku regulativu te predložiti potrebne mjere kojima će se djelovati na suzbijanje nepoželjnih aktivnosti na internetu i društvenim mrežama u Republici Hrvatskoj pri čemu će se koristiti najbolje prakse zemalja EU i drugih.

Inicijalna radna skupina sastoji se od predstavnika Agencije za elektroničke medije, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, Pučke pravobraniteljice, HAKOM-a i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Na sastanku su analizirani dostupni rezultati i postojeće inicijative te prepoznati okviri i elementi aktivnosti koji bi se trebali provoditi u sklopu angažmana radne skupine. Zaključeno je da postoji potreba suradnje na razini Europske unije s ciljem savjetovanja o poduzetim inicijativama protiv nepoželjnih aktivnosti na internetu te da postoje područja koja se odnose na građane izvan obrazovnog sustava prema kojima treba djelovati preventivno kroz edukaciju što predstavlja veliki izazov. Posebno je istaknuta potreba proaktivnog djelovanja u svrhu osiguravanja zaštite svih prava građana, korisnika interneta i društvenih mreža.

O radu radne skupine pravovremeno ćemo izvještavati na web sjedištu Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Pisane vijesti