Ministar Kuščević: Otvoreni podaci javne uprave kreirat će nova radna mjesta i ostvariti uštede

Ministar Kuščević: Otvoreni podaci javne uprave kreirat će nova radna mjesta i ostvariti uštede

Ministar uprave Lovro Kuščević otvorio je danas konferenciju pod nazivom „Ponovna uporaba informacija i otvoreni podaci javne uprave – iskustva iz Njemačke i Hrvatske“

Svrha konferencije bila je usporedba iskustva Hrvatske i drugih zemalja Europske unije u pristupu javnim podacima, a konferenciju su u suradnji organizirale Povjerenica za informiranje Republike Hrvatske i Zaklada Konrad Adenauer.

U svom uvodnom govoru ministar je istaknuo kako je Republika Hrvatska već pokazala svoju predanost pružanju podrške načelima transparentnosti, borbe protiv korupcije, osnaživanja građana i korištenja prednosti moderne tehnologije kako bi se ostvarila veća učinkovitost i odgovornost tijela javne vlasti na svim razinama, a i stvorili preduvjeti za učinkovitije i inovativnije pružanje javnih usluga i upravljanje javnim sredstvima.

Ministar je naglasio kako je Vlada Republike Hrvatske pokazala već predanost pri stvaranju poticajnog okruženja za otvaranje skupova podataka za ponovno korištenje na Portalu otvorenih podataka.

„Cilj današnjeg okruglog stola vezan je uz društvenu i ekonomsku korist koja se ostvaruje otvaranjem podataka javne uprave te njihovim ponovnim korištenjem, što zakonski pruža Zakon o pravu na pristupu informacijama, a ujedno čut ćemo i iskustva iz jednog većeg tržišta - njemačkog, kao i manjeg tržišta – hrvatskog“, rekao je ministar Kuščević.

Rezultat ove mjere bit će brojne društvene i ekonomske koristi. Društvene u obliku, primjerice, spašenih života zbog smanjenog broja prometnih nesreća i manje provedenih sati na cestama u prometnim gužvama, a  ekonomske koristi u obliku povećanja bruto društvenog proizvoda, kreiranja novih radnih mjesta. Ujedno, ostvaruju se i dodatne uštede u javnom sektoru jer javna tijela međusobno koriste otvorene podatke, naglasio je ministar te je dodao kako je Europska komisija procijenila da će otvoreni podaci do 2020. godine direktno u Republici Hrvatskoj kreirati 1.000 novih radnih mjesta, a da bi javni sektor mogao ostvariti uštede od oko 5 milijuna eura.

„Republika Hrvatska je objavom novih mjerenja uspješnosti u studenom 2017. po pitanju otvorenih podataka iznad prosjeka Europske unije te se od ove godine nalazi u najnaprednijoj skupini - tzv. 'trendsetera'. Stoga, smatram da je od iznimne važnosti da se radi na poboljšanju kvalitete skupova podataka koji se objavljuju na Portalu otvorenih podataka kako bismo bili još bolji u navedenom, a i oportuno je prenositi stečena iskustva ostalim zemljama koje možda trebaju određeni savjet oko uspostave portala ili oko automatizirane objave otvorenih podataka“, kazao je ministar.

Ministar Kuščević naglasio je kako se radi i na dodatnoj edukaciji tijela javne vlasti kako bi se objavljivali kvalitetni podaci, a edukacija je već započela prošle godine te je  Ured povjerenice za informiranje zajedno s Ministarstvom uprave pokrenuo edukacije o ponovnoj uporabi informacija i otvorenim podacima u Državnoj školi za javnu upravu koje su se nastavile i tijekom ove godine.

„Sve ovo utjecat će na to da će Portal otvorenih podataka sadržavati sve više kvalitetnih skupova podataka koji traže korisnici podataka te onih koje je smjernicama preporučila i Europska unija. Sve navedeno nužno je za stvaranje nove ekonomske vrijednosti, novih društveno korisnih aplikacija, a i za jačanje hrvatskog ICT sektora“, zaključio je ministar podržavši sve postojeće i buduće projekte hrvatskog ICT sektora koji rade na olakšanju ponovne uporabe otvorenih podataka.



Pisane vijesti