Konferencija “Ponovna uporaba informacija i otvoreni podaci javne uprave – iskustva iz Njemačke i Hrvatske”

Konferencija “Ponovna uporaba informacija i otvoreni podaci javne uprave – iskustva iz Njemačke i Hrvatske”

Na konferenciji u organizaciji Povjerenika za informiranje i KAS-a održanoj 12. prosinca 2017. godine u Novinarskom domu u Zagrebu sudjelovao je i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Svrha okupljanja bila je razmjena iskustava iz Hrvatske i Njemačke o ponovnoj uporabi otvorenih podataka te isticanje ideja i aktivnosti potrebnih kako bi se prevladalo prepreke i izazove koji onemogućavaju potencijal informacija javnog sektora kao čimbenika društveno-gospodarskog rasta.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili dr. sc. Anamarija Musa koja je pritom istaknula napredak Hrvatske kada je riječ o objavi i korištenju otvorenih podataka, potvrđen od strane Europske komisije koja je u svom godišnjem izvješću Open Data Maturity, Hrvatsku pozicionirala kao trendsettera te se nalazi iznad europskog prosjeka; dr. Michael Lange, direktor Ureda u Hrvatskoj Zaklade Konrad Adenauer; Sanja Putica, zastupnica Hrvatskog sabora i članica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Uvodni dio konferencije zaključen je pozdravnim govorom ministra uprave Lovre Kuščevića koji je istaknuo predanost Vlade RH u borbi protiv korupcije i napomenuo kako otvaranje podataka javne uprave omogućava društvenu i ekonomsku korist. Kao značajan doprinos tome, naglasio je aktivnosti Ministarstva uprave, Povjerenika za informiranje i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u smislu edukacija o ponovnoj uporabi informacija  za tijela javne uprave.

U radnom dijelu konferencije, svoja iskustva s otvorenim podacima opisali su dr. Pencho Kuzev iz Zaklade Konrad Adenauer i Dejan Gambin iz tvrtke Coin d.o.o.

U okviru panel diskusije “Otvoreni podaci i tijela javne vlasti: izazovi upravljanja podacima”, koju je moderirala dr.sc. Anamarija Musa, nastojalo se doći do prijedloga i ideja za prevladavanje izazova u procesu objave podataka. U diskusiji su sudjelovali Božo Zeba, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Zrinka Bulić, pomoćnica ministra uprave, Tomislav Vračić, Microsoft Hrvatska, Svebor Prstačić, HR Open, dr. Pencho Kuzev, Zaklada Konrad Adenauer i Dejan Gambin, Coin d.o.o.

Sudionici diskusije složili su se oko najvažnijih prijedloga i inicijativa kao što su organiziranje konferencija i edukacija, generiranje potražnje za informacijama, razvijanje kapaciteta za implementaciju procesa i aktivnosti za otvaranje podataka na strani tijela javne vlasti, adekvatnom regulacijom, uspostavom standarda i provedbom projekata te ciljanim pristupom u pogledu otvaranja ključnih skupova podataka koji predstavljaju vrijednost na domaćem i europskom tržištu te jačanje kapaciteta institucija uključenih u provedbu aktivnosti otvorenih podataka, osobito Ministarstva uprave, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Povjerenika za informiranje.



Foto: Povjerenik za informiranje

Pisane vijesti