Obilježavanje Dana djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT)

Obilježavanje Dana djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT)

Povodom obilježavanja Dana djevojaka i žena u IKT-u održan je webinar na temu promicanja ravnopravnosti spolova u STEM područjima (science, technology, engineering, and mathematics - prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika)

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i ove godine obilježava Dan djevojaka i žena u IKT-u 22. travnja kao nositelj provedbe Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu. 

Otkad se Hrvatska pridružila inicijativi Europske komisije, zajedno s ostalim državama članicama Europske unije, potpisivanjem Deklaracije 15. svibnja 2019. godine, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva svake godine četvrtog četvrtka u mjesecu travnju sudjeluje u obilježavanju međunarodnog Dana djevojaka i žena u IKT-u na nacionalnoj razini kako bi poticao osnaživanje i jačanje svijesti o zastupljenosti i položaju žena u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) te digitalnom društvu općenito, zajedno s ostalim dionicima.

Ove godine, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva uključio se u projekt CALIPER (Povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) koji ima za cilj povećati ravnopravnost spolova u istraživačkim institucijama i institucijama za financiranje istraživanja, kroz povećanje broja istraživačica u područjima STEM (science, technology, engineering, and mathematics - prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika), poboljšanje njihovih karijernih perspektiva i integriranjem rodne dimenzije u istraživanja.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva obilježava Dan djevojaka i žena u IKT-u sudjelovanjem na webinaru zajedno s ostalim dionicima projekta gdje se međusobno razmjenjuju dosadašnje aktivnosti i iskustva na temu promicanja važnosti ženske populacije u IKT sektoru i STEM području.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva kontinuirano provodi aktivnosti vezano uz ciljeve istaknute u Deklaraciji o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, pa tako već od samog potpisivanja Deklaracije osmišljava i organizira s partnerima i sponzorima događanja u vidu okruglog stola pod nazivom “Postani i TI, djevojka IT” za djevojke viših razreda srednjih škola kako bi iz prve ruke čule iskustva žena iz IT industrije, čime bi ih se potaknulo na to da se i same odluče za STEM područje u nastavku svog školovanja, a time i u odabiru zanimanja.

Prvi istoimeni okrugli stol održan je u Zagrebu dana 21. svibnja 2019. godine, drugi u Osijeku dana 17. veljače 2020., a u planu je nastavak organiziranja okruglih stolova na tu temu i u drugim većim hrvatskim gradovima u skladu s COVID-19 mjerama.

Kako je Deklaracijom stavljen naglasak i na važnost medija u osnaživanju i jačanju svijesti društva o položaju žena u digitalnom društva, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva od početka 2020. godine kontinuirano surađuje s Agencijom za elektroničke medije na portalu Žene i mediji (zeneimediji.hr).

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva prepoznao je značaj Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu te je na svojoj mrežnoj stranici kreirao stranicu na temu Žene u digitalnom svijetu (Women in Digital), na kojoj se mogu naći članci vezano uz provedbu Deklaracije i intervjui s govornicama koje je Ured ugostio na svojim okruglim stolovima (objavljeni na portalu Žene i mediji), kao i promo video Žene u digitalnom svijetu (dostupan i u verziji na engleskom jeziku Women in Digital).
 
Ured se također rado odaziva i pozivima drugih institucija za gostovanje na temu osvješćivanja djevojaka mlađe populacije o studiranju i odabiru karijere u STEM/IT području, primjerice Hrvatskog saveza informatičara (tribina "(P)ostani programerka!"), kao i za sudjelovanje na konferencijama na temu ravnopravnosti spolova u IT branši u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH („Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit!“, HR PRES 2020).

Dana 22. travnja prigodno se obilježava i jubilarnih 10 godina međunarodne inicijative Girls in ICT Day, povodom čega tvrtka King ICT i ove godine organizira online predavanja i radionice za djevojke srednjoškolske dobi.
 

Pisane vijesti