Održana nacionalna promocija Jedinstvenog digitalnog pristupnika i portala Vaša Europa

Održana nacionalna promocija Jedinstvenog digitalnog pristupnika i portala Vaša Europa

Na početku događanja prisutnima se obratio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i naglasio važnost razmjene informacija građana i poduzetnika iz EU-a i RH

Nacionalni koordinator za Jedinstveni digitalni pristupnik je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a sunositelj je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatska je kao i sve države članice EU-a krajem 2020. godine bila obvezna prema EU Uredbi razviti mrežu nadležnih tijela koje objavljuju nacionalne informacije, tzv. Single Digital Gateway, odnosno Jedinstveni digitalni pristupnik. Ideja je da razne regulatorne informacije za gospodarstvo i građane budu dvojezično dostupne putem  portala Vaša Europa, gdje se putem online tražilice mogu pronaći poveznice na nacionalne web stranice. Uz to je na mnogim stranicama omogućeno davanje korisničkih povratnih informacija, kao i online prijava tržišnih prepreka. Tako poduzetnici i građani iz EU-a i RH mogu lakše doći do informacija o pokretanju i zatvaranju poslovanja, dozvolama za djelatnosti i pristup tržištu, potrošačkim pravima, porezima i dr. dostupno je i nekoliko usluga podrške kroz standardizirane EU alate odnosno kontaktne točke.

U drugoj fazi razvoja ovog Pristupnika, niz procedura će se digitalizirati za sve EU državljane. Projekt je to koji se nastavlja u svojim koracima gdje je slijedeći korak razvoj sustava za razmjenu podataka i informacija između članica EU, te izrada i objava nacionalnih elektroničkih usluga. Kako smo uvodno naveli prvi korak smo, na nacionalnom i EU nivou, uspješno završili uz koordinaciju svih nadležnih institucija i pomoć kolega iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje je sunositelj ove aktivnosti.

Pisane vijesti