Europska komisija objavila dokument o arhitekturi i referentnom okviru novog europskog identiteta - EU lisnice

Europska komisija objavila dokument o arhitekturi i referentnom okviru novog europskog identiteta - EU lisnice

Svrha objavljenog dokumenta je pružanje uvida u razvoj specifikacija za interoperabilnog rješenja za EU lisnicu - radi se o rješenju koje će biti utemeljeno na zajedničkim standardima i praksama zemalja EU
 

Europska komisija objavila je dokument koji predstavlja trenutno stanje tekućeg rada Stručne skupine za eIDAS (elektronička identifikacija i usluge povjerenja) i ne podrazumijeva nikakav formalni dogovor u vezi s njegovim sadržajem ili zakonskim prijedlogom. Ovaj će se dokument s vremenom nadopunjavati i ažurirati kroz proces uspostavljanja kutije s alatima (Toolbox), kao što je opisano u poglavlju osam. Nakon dovršetka, dokument će opisati sveobuhvatnu arhitekturu i referentni okvir koji će pokrivati sve specifikacije potrebne za implementaciju rješenja europskog novčanika za digitalni identitet.
 
Dokument možete preuzeti na ovoj poveznici: The European Digital Identity Wallet Architecture and Reference Framework | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)
 
Središnji državni ured vodi koordinaciju tijela ispred Republike Hrvatske i uključen je u izradu ovog dokumenta, a više o samom procesu i dosadašnjim objavama možete pronaći na ovim poveznicama:

Europski digitalni identitet: online savjetovanje o europskoj digitalnoj lisnici

Objavljen je poziv za izradu prototipa EU lisnice u vrijednosti 26 milijuna eura

Materijal za poziv na pružanje potpore provedbi europskog digitalnog okvira

Novi rok za dostavu prijedloga u okviru Programa za digitalnu Europu 2021. – 2022.: produljen rok za četiri teme do 17. kolovoza 2022.

 

Pisane vijesti