Europski digitalni identitet: online savjetovanje o europskoj digitalnoj lisnici

Europski digitalni identitet: online savjetovanje o europskoj digitalnoj lisnici

Europska komisija pokrenula je internetsku platformu Futurium za prikupljanje povratnih informacija od svih zainteresiranih strana za oblikovanje europske digitalne lisnice

Europska komisija je 3. lipnja 2021. predložila pouzdan i siguran europski digitalni identitet za sve Europljane, uključujući i digitalnu lisnicu (EU wallet). Predložena lisnica omogućit će građanima digitalnu identifikaciju pri korištenju elektroničkih usluga, omogućit će i pohranu i upravljanje osobnim podacima te pohranu službenih dokumenata u elektroničkom obliku.
 
Nova digitalna lisnica će tako moći pohraniti u elektroničkom obliku vozačku dozvolu, liječničke recepte ili diplomu. Pomoću lisnice građani će moći dokazati i svoj identitet kada ih to traži pojedina digitalna usluga, dijeliti digitalne dokumente ili jednostavno dokazivati određeno osobno obilježje, kao što je dob (punoljetnost) bez otkrivanja svojeg identiteta ili bilo kojeg drugog osobnog podatka koji nije potreban za dotičnu transakciju. Građani će u svakom trenutku imati potpunu kontrolu nad dijeljenjem podataka, a korištenje digitalne lisnice će biti dobrovoljno.
 
Kako bi se osiguralo da europski digitalni identitet brzo postane stvarnost, Europska komisija je pozvala države članice da zajedno rade na paketu tehničkih alata kojim bi se riješili tehnički aspekti budućeg sustava, a Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva aktivno sudjeluje u tom radu ispred Republike Hrvatske.
 
Sve aktivnosti se odvijaju istovremeno i sukladno s raspravom o prijedlogu izmjene Uredbe eIDAS u Europskom parlamentu i Europskom vijeću te se očekuje izrada gotovih tehničkih alata (Toolbox) u rujnu 2022. godine.

Internetska platforma Futurium će biti otvorena cijelo vrijeme za komentare tijekom zakonodavnih pregovora i rada na paketu alata kako bi europska digitalna lisnica postala praktičan alat za sve korisnike.

Pisane vijesti