Državni tajnik u studiju Večernjeg lista o velikom projektu Digitalna Hrvatska

Državni tajnik u studiju Večernjeg lista o velikom projektu Digitalna Hrvatska

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić gostovao je 29. svibnja u emisiji Večernjeg TV u kojoj se govorilo o promociji digitalizacije kroz projekt Digitalna Hrvatska

Uz državnog tajnika u emisiji sudjelovali su Tomislav Jurić, direktor službe za zajedničke poslove Zagrebačkog holdinga, Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj iz HGK te Ivan Gabrić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1.

Državni tajnik istaknuo je da sustav e-građani, koji je u funkciji od 2014. godine, ima oko 690 tisuća korisnika. "Možemo reći da s tom brojkom nismo zadovoljni, da ta brojka može biti puno veća. Upravo ovakve aktivnosti koje danas vi kao mediji omogućavate su jedan od dijelova kroz koji građani mogu dobiti puno više informacija i upoznati se sa sustavom e-građani. S druge strane, Središnji državni portal je jednako tako vezan za Vladu i sustav e-građani, Moja uprava je jedna rubrika na tom portalu. Prema podacima koje imamo, godišnje između 1,5 ili 2 milijuna korisnika posjeti portal. Na tom portalu se nalaze informacije o našim životnim stanjima i kako ih riješiti. I tu vidimo da naši građani često lutaju tražeći informacije, a mnoge od tih informacija su im dostupne kroz Središnji državni portal“, istaknuo je državni tajnik.

U nastavku je dodao: "Prema provedenim anketama, oko 62 posto građana je upoznato sa sustavom e-građani. Ako gledamo samo digitalno osviještene građane, broj onih koji koriste taj sustav je preko 90 posto. Dio građana koji taj sustav ne koristi je objasnio svoje razloge. Prvenstveno bih tu istaknuo neinformiranost građana o tome što sve kroz taj sustav mogu dobiti. Usluge koje su danas dostupne na e-građani i buduće usluge će pomoći građanima u uštedi vremena koju provode čekajući u redovima u javnoj upravi koja još uvijek nije digitalizirana“.

Napomenuo je kako smo još uvijek na početku transformacije javne uprave i države. „U posljednjih godinu dana potpisano je četrdesetak ugovora za financiranje projekata digitalizacije javne uprave iz sredstava fondova Europske unije. Važno je imati na umu da se te promjene ne mogu očekivati preko noći, te stvari imaju svoj tijek koji uglavnom traje tri godine. Prave rezultate vidjet će se kada se ugovori provedu, no već sada osjećamo da se neke stvari bitno mijenjaju“, istaknuo je državni tajnik.
„Jedan od važnijih je uspostava državnog oblaka, odnosno projekt uspostave Centra dijeljenih usluga je jedan od najvećih IT projekata koji država financira. Stanje je takvo da je državna infrastruktura rascjepkana. Svako ministarstvo i državno tijelo razvijalo je sustav za svoje potrebe, no danas imamo izazov da međusobna komunikacija između tih sustava ne postoji ili nije dovoljno dobra. Upravo uspostavom državnog oblaka ćemo povezati sve te sustave, transformirati ih na novu tehnologiju i u konačnici dobiti novi sustav", kazao je državni tajnik.

Foto: vecernji.hr

Pisane vijesti