Potpisani ugovori za projekt „Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka“

Potpisani ugovori za projekt „Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka“

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva za projekt „Prilagodba informacijskih sustava tijela javnog sektora Portalu otvorenih podataka (open data)“ potpisani su 28. svibnja u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

Ugovore vrijedne 6.798.000,00 kuna i financirane sredstvima Europskog socijalnog fonda potpisali su ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić, državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Tom prilikom državni tajnik Gršić istaknuo je kako je cilj stvoriti i modernizirati postojeću platformu za portal otvorenih podataka te osnažiti lokalnu i regionalnu samoupravu i državna tijela da se uključe u pružanje otvorenih podataka na osnovu kojih građani i poduzetnici mogu dalje razvijati ekonomiju otvorenih podataka.

Ministar Pavić naglasio je da se pojam „otvoreni podatci“ kao temelj otvorene vlasti odnosi na javne politike koje od institucija javne vlasti zahtijevaju dostupnost javnih podataka javnosti za uporabu ili ponovno korištenje, besplatno i na jednostavan način. „Baza otvorenih podataka bitna je komponenta i Nacionalnog programa reformi, ali i svih napora Vlade u projektima digitalizacije koje provode Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ministarstvo uprave. Vjerujem da će ovaj projekt biti dobar smjer i u korist naših građana koji žele imati pristup otvorenim bazama podataka. Ovaj projekt također je i dobra podloga za razvoj drugih projekata te bitna komponenta za programe ove Vlade“, istaknuo je ministar.

U okviru spomenutog projekta unaprijedit će se tehnološki, procesno i funkcionalno IT sustav za objavu otvorenih podataka tijela javne uprave u strojno čitljivom obliku te ojačati kapaciteti zaposlenika tijela državne i javne vlasti za pripremu, objavu i korištenje otvorenih podataka. Ovim projektom educirat će se 450 zaposlenika državne i javne uprave za korištenje sustava otvorenih podataka, razviti nova usluga te unaprijediti organizacija rada u šest tijela javne uprave za pripremu, objavu i korištenje otvorenih podataka.

Foto: www.mrms.hr

Pisane vijesti