Državni tajnik Gršić sudjelovao na predstavljanju nove generacije elektroničke osobne iskaznice - osobna, zdravstvena i digitalna osobna u jednoj iskaznici

Državni tajnik Gršić sudjelovao na predstavljanju nove generacije elektroničke osobne iskaznice - osobna, zdravstvena i digitalna osobna u jednoj iskaznici

Preko portala e-Građani s novom osobnom iskaznicom druge generacije koja ima visoku razinu sigurnosti građani na portalu mogu koristiti 94 elektroničke usluge

Na konferenciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić, državni tajnik u MUP-u Žarko Katić te v. d. pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curać.

Prilikom predstavljanja nove osobne iskaznice državni tajnik Gršić Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva istaknuo je važnost daljnjeg ulaganja u razvoj i povezivanje raznih baza podataka što je nužno za digitalnu transformaciju gospodarstva i javne uprave, digitalnu povezivost, razvoj digitalnih vještina kao i za razvoj digitalnih radnih mjesta. Portal e-Građani trenutačno koristi gotovo 1 milijun i 400 tisuća građana. 

Uvođenjem nove e-Osobne iskaznice druge generacije, čija primjena kreće od danas stupanjem na snagu Uredbe Europske Unije i Zakona o osobnoj iskaznici, Hrvatska postaje najnaprednija država u Europi po pitanju multifunkcionalnosti osobnih dokumenata. Uz sve dosadašnje značajke, nova osobna uvodi čak šest noviteta, zahvaljujući kojima se postiže revolucija u digitalizaciji javne uprave te olakšava komunikacija i svakodnevni život građana. Njihovim se korištenjem u potpunosti mijenja način na koji su hrvatski građani do sada putovali, odlazili kod liječnika ili rješavali administrativne izazove.

Hrvatski će građani nositi i jednu karticu manje u novčaniku jer će od sada osobnu iskaznicu moći koristiti i kao zdravstvenu iskaznicu. Kad je riječ o maloljetnim osobama, država će pokrivati troškove prvog izdavanja osobne iskaznice djece do 18 godina starosti. Važno je napomenuti i kako neće biti potrebno mijenjati postojeće dokumente već će građani moći zatražiti novu osobnu po isteku važeće.

Uz postojeće certifikate na osobnoj iskaznici, bit će moguće zatražiti mobilni identitet i udaljene certifikate za pristupanje digitalnim uslugama te elektroničko potpisivanje dokumenata putem mobilnih uređaja. Bit će to prvi put da će građani moći pristupati e-uslugama koje traže visoku razinu sigurnosti putem pokretnih uređaja. Identifikacijski certifikat omogućava besplatno preuzimanje mobilne aplikacije Certilia te dobivanje kvalificiranog udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis. 

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva kontinuirano nastavlja rad na razvoju novih elektroničkih usluga, a samim time sve više građana pristupa portalu što je i pokazatelj kako broj jedinstvenih korisnika e-Građana raste sve više iz dana u dan.

Pisane vijesti