Državni tajnik Bernard Gršić gostujući na Laudato televiziji predstavio Strategiju digitalne Hrvatske 2032.

Državni tajnik Bernard Gršić gostujući na Laudato televiziji predstavio Strategiju digitalne Hrvatske 2032.

U fokusu Strategije digitalna tranzicija gospodarstva, digitalizacija javne uprave i pravosuđa, razvoj širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža te razvoj digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta

Digitalna transformacija danas tehnologijom najbrže mijenja živote u odnosu na promjene koje su bile u povijesti i od nas traži znanje upravljanja tehnologijom, ponašanjem u virtualnom svijetu, edukacije i digitalne vještine, ustvari nov način razmišljanja. Ona traži od nas prilagodbu tehnologije koju smo sami izmislili da nam služi i da radi umjesto nas u onom području gdje smo sporiji ili lošiji i tamo gdje će računala uistinu to napraviti bolje. 81 % pojedinaca u  Hrvatskoj ima barem osnovne kompetencije stvaranja digitalnog sadržaja, što je znatno više od prosjeka u Europskoj uniji koji iznosi 66 %. Veliki dio hrvatskih građana posjeduje digitalne kompetencije, osobito one osnovne. Kontinuirano se radi na razvoju digitalnih kompetencija svih građana.
 
U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti jedan od projekata koje ured provodi je „Uspostava jedinstvenog kontakt centra za sve e-javne usluge za pružanje korisničke podrške“. Projektom će se uspostaviti sustav za pružanje informacija i korisničke podrške građanima i poslovnim subjektima na jednom centraliziranom mjestu. Transformirat će se način komunikacije javnih službenika s korisnicima te omogućiti transparentnost iste s obzirom na to da će korisnici moći ocijeniti kvalitetu interakcije s javnim službenicima. Na taj način korisnici će moći izraziti svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo pruženom uslugom. Na temelju dobivenih informacija radit će se na kontinuiranom poboljšanju usluga. U tijeku je i provedba projekta „Izrada digitalne mobilne platforme“ koji će omogućiti izradu mobilne platforme za eUsluge koja će omogućiti građanima da na jednostavan i brz način koriste usluge državnih institucija na svojim pametnim telefonima, bilo kada i bilo gdje.
 
Državni tajnik Bernard Gršić gostujući u studiju na Laudato televiziji u emisiji „Izdvojeno“ naglasio je: „Strategija digitalne Hrvatske 2032. je strateški dokument koji nam sljedećih deset godina treba dati smjernice razvoja digitalizacije u Republici Hrvatskoj. Kako bi sve to ostvarili kvalitetno i stvorili uvjete za rad u digitalnom okruženju potrebna je kontinuirana edukacija u području razvoja digitalnih vještina i digitalnih kompetencija, dostupnost interneta velikih brzina u cijeloj državi, digitalizacija javne uprave i razvoj digitalizacije u području gospodarstva. Zacrtane ciljeve ćemo ostvariti ne samo zbog toga kako bi na ljestvici vrednovanja unutar Europske unije rasli nego prvenstveno kako bi našim građanima digitalne tehnologije pomogle u svakodnevnom životu i kako bi koristeći digitalne usluge manje išli od šaltera do šaltera. Zato je cijela vizija ove strategije fokusirana na to kako bi Hrvatska bila unaprijeđena digitalnom transformacijom i kako bi se na takav način olakšao život svim građanima“, zaključio je državni tajnik.

Pisane vijesti