Državni tajnik Gršić: Digitalna transformacija u narednom desetljeću od strateške je važnosti za Hrvatsku

  • Slika /slike/DOGAĐAJ/2022/NASLOVNA WEB (002).jpg
  • Slika

Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizirala je konferenciju "IT & HR: Prilike i izazovi"

Digitalna transformacija u narednom desetljeću između ostalog znatno će utjecati na način poslovanja i način na koji komuniciramo s našim institucijama kreiranjem politika, zakona i standarda za buduće generacije. Odlučnost da se Hrvatska pozicionira na razinu prosjeka Europske unije ne odražava se samo kroz snažnu volju, već kroz značajna financijska sredstva EU-a dodijeljena za digitalizaciju i zelene tehnologije.
 
Prema posljednjoj analizi IT industrije HGK hrvatski je IT 2020. zapošljavao više od 34 tisuće djelatnika. U periodu od pet godina zaposleno je gotovo 11.000 osoba, a s obzirom na propulzivnost IT industrije očekuje se značajan rast zapošljavanja i dalje. HGK i njezino Udruženje za IT kontinuirano rade na uvjetima za privlačenje i zadržavanje talenata, a ključan je smjer djelovanja kroz poboljšanje zakonske regulative, fiskalne politike, porezno rasterećenje i smanjenje cijene rada. Osobito je važno značajnije rasterećenje plaća i nastavak pozitivnih mjera zapošljavanja mladih. Hrvatski obrazovni sustav producira odlične IT kadrove i kontinuirano se radi na stvaranju uvjeta i u samim tvrtkama za privlačenje i lokalnih i globalnih talenata u IT industriji.
 
U sklopu panel rasprave „IT & HR - Uz kvalitetne projekte do talenata i stručnjaka“ Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je naglasio: “Strategija digitalne Hrvatske 2032. je strateški dokument u čiju izradu je bio uključen širok krug zainteresiranih dionika. Radna skupina je bila sastavljena od predstavnika više od 40 institucija javnog i privatnog sektora te akademske zajednice, civilnog i privatnog sektora, odnosno više od 140 članova radne skupine. Za stvaranje digitalne transformacije u narednom desetljeću ključni prioriteti su digitalna tranzicija gospodarstva, digitalizacija javne uprave i pravosuđa, razvoj širokopojasnih elektroničkih komunikacijskih mreža te razvoj digitalnih kompetencija i digitalnih radnih mjesta“ istaknuo je državni tajnik.
 
Uz državnog tajnika Bernarda Gršića na panelu su sudjelovali Zvonimir Savić, savjetnik predsjednika Vlade RH, Alojzije Jukić, predsjednik Uprave, CompING d.o.o., Gordan Kolak, predsjednik Uprave, Končar d.d. i Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije, Fakultet elektrotehnike i računarstva, dok je moderirao Goran Šaravanja.
 
Na konferenciji su predstavljene posljednje brojke hrvatske IT industrije, kao i rezultati anketa o tržištu rada te o očekivanjima za sljedeću godinu u području IT industrije kao strateškog područja koje ima veliki utjecaj na razvoj inovativnog okruženja u Hrvatskoj općenito.

Pisane vijesti