Državni tajnik Bernard Gršić gostovao u emisiji „U mreži politike“

Državni tajnik Bernard Gršić gostovao u emisiji „U mreži politike“

Gostujući u emisiji „U mreži politike“ Mreže TV državni tajnik Bernard Gršić odgovarao je na aktualna pitanja o digitalnoj transformaciji u Republici Hrvatskoj


Digitalizacija i digitalna transformacija teme su koje obilježavaju modernizaciju gospodarstva, razvoj i bolje usluge država i državnih uprava pa tako i Hrvatska radi na tome da njezina uprava bude učinkovitija, kvalitetnija, transparentnija i odgovornija, što očekuju sve grupe građana, ali i poduzetnici. Digitalizacija je danas prisutna u svim sferama života te predstavlja preduvjet za daljnji napredak gospodarstva i društva.
 
Digitalne tehnologije sve se više primjenjuju kako u privatnom tako i u javnom sektoru s ciljem optimizacije poslovnih procesa, uštede vremena i troškova, razvoja kvalitetnih proizvoda i usluga te omogućavanja bržeg i jednostavnijeg pristupa. Brišu se granice između fizičkog i digitalnog te se mijenja dosadašnji način razmišljanja i poslovanja kao i način na koji građani, poduzeća i vlade međusobno komuniciraju. Kako bi se znali nositi s izazovima korištenja digitalnih tehnologija, primjerice poput vožnje automobila, potrebno je ovladati vještinama, a ovom slučaju - digitalnim vještinama. Razvojem novih tehnologija, kao što su primjerice 5G mreže, Internet stvari (IoT), korištenje umjetne inteligencije (AI) i Blockchain tehnologija  - digitalne vještine, odnosno pravilna primjena i korištenje tehnologija kroz digitalne vještine, imaju puno veći značaj.
 
U emisiji je bilo riječi o digitalnoj transformaciji i o tome kako će digitalizacija utjecati na naše društvo, poduzetništvo, proizvodnju, gospodarstvo, školstvo, zdravstvo i javnu upravu. Državni tajnik je govorio o aktivnostima u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva i provođenju aktualnih projekata te o dostupnim e-Uslugama na portalu e-Građani.

Prilikom gostovanja u emisiji naglasio je: „Možemo si postaviti pitanje koja je svrha digitalizacije? To je nešto što nam u svim segmentima života, u našem radu, poslu, gospodarstvu  omogućava da brže jednostavnije i kvalitetnije stvaramo dodanu vrijednost, olakšavamo si život, stvaramo više slobodnog vremena i da one poslove koje ne moramo obavljati mi, koji su ponavljajući i automatski, da ih umjesto nas obavlja računalo. Moramo biti svjesni da se ljudski mozak ne može mjeriti s računalom, ako gledamo, primjerice, mehanizam pretraživanja podataka. Računalo će to puno brže odraditi nego čovjekov mozak, ali isto tako moramo biti svjesni da čovjek treba upravljati tim sustavom i da sva tehnologija mora služiti čovjeku.“

Pisane vijesti