Digitalnom transformacijom i povezivanjem Europska unija otvara novu etapu razvoja

  • Slika /slike/DOGAĐAJ/2022/slovenski ministar Andrijanič i državni tajnik Gršić (002).jpg
  • Slika

Državni tajnik Bernard Gršić primio u službeni posjet Marka Borisa Andrijaniča ministra za digitalnu transformaciju Republike Slovenije

Razmjena iskustava u digitalnoj transformaciji bila je tema susreta između slovenskog ministra Marka Borisa Andrijaniča i državnog tajnika za razvoj digitalnog društva Bernarda Gršića.
 
Hrvatska je napredovala u digitalnoj transformaciji u proteklih pet godina po tzv. DESI indeksu te je s 24. došla na 19. mjesto u Europskoj uniji. Portal e-Građani danas koristi više od 1.600.000 tisuća građana, a samo u protekloj 2021. godini napravljeno je više od 32 milijuna transakcija, što znači da su toliko puta manje ljudi išli na šaltere.
 
"Važno nam je čuti iskustva Slovenije u digitalnoj transformaciji, kako u tehničkom i zakonodavnom dijelu, tako i dijelu utjecaja digitalizacije na ekonomiju i radna mjesta. U narednih nekoliko godina Republika Hrvatska će investirati gotovo tri milijarde kuna u digitalnu transformaciju koja će omogućiti produktivnije, a time i konkurentnije gospodarstvo Hrvatske.", naglasio je Bernard Gršić.
 
Slovenija je bila 13. na DESI indeksu 2021. godine, dok je prije pet godina bila na 18. mjestu među državama članicama Europske unije.
 
Mark Boris Andrijanič, zadužen za digitalnu preobrazbu, naglasio je kako vlada ima u planu više ciljeva koje treba ostvariti ove i idućih godina, kako bi se digitalna transformacija Slovenije ubrzala. "Napredovali smo u digitalnoj transformaciji i razvoju digitalnih vještina kod građana. Digitalno opismenjavanje šireg stanovništva također je ambicija slovenske vlade, i kroz naredne godine dostupni će biti tečajevi robotike, umjetne inteligencije i digitalnog poduzetništva. Od lipnja ove godine u planu je izdavanje besplatnih digitalnih vaučera, u vrijednosti od 150 eura po stanovniku, za kupnju računalne opreme za školovanje za digitalne vještine na daljinu."

Pisane vijesti