Digitalna transformacija javne uprave, poslovanja i hrvatskog društva od strateške su važnosti za Hrvatsku

Digitalna transformacija javne uprave, poslovanja i hrvatskog društva od strateške su važnosti za Hrvatsku

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj organizirala je konferenciju „Digitalna Hrvatska 2030“

Digitalno desetljeće Europske unije će oblikovati naša društva, način poslovanja i način na koji komuniciramo s našim institucijama kreiranjem politika, zakona i standarda za buduće generacije. Odlučnost da se postane globalni digitalni lider ne odražava se samo kroz snažnu volju, već kroz značajna financijska sredstva EU-a dodijeljena za digitalizaciju i zelene tehnologije.
 
U sklopu panel rasprave o digitalnoj infrastrukturi i uslugama Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je izjavio: “Na portalu e-Građani sve je više usluga za tvrtke i poduzetnike, a to znači brže, jednostavnije i lakše poslovanje. U narednih nekoliko godina Republika Hrvatska će investirati gotovo tri milijarde kuna u digitalnu transformacija koja će omogućiti produktivnije, a time i konkurentnije gospodarstvo Hrvatske.“
 
Na panel raspravi državnom tajniku Bernardu Gršiću su se pridružili Jiri Sven Sverak, Public Sector Lead CEE, Amazon Web Services; Davor Malojčić, direktor za srednju i istočnu Europu i istočni Mediteran, Kyndryl; Adrian Ježina, izvršni direktor, Telemach Hrvatska i Nikola Dujmović, Predsjednik Uprave, SPAN. Zaključili su kako je potrebna bolja suradnja između privatnog i javnog sektora na razvoju javnih digitalnih usluga te kako nam nedostaje odlučnost u provođenju prioriteta digitalizacije. Složili su se da Hrvatska konstantno napreduje no da brzina napretka nije zadovoljavajuća jer drugi napreduju znatno brže pa Hrvatska u stvari sve više zaostaje.
 
Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je kazala kako smatra da u Hrvatskoj postoji snažan potencijal te da moramo stvoriti uvjete za njegov razvoj te razviti programe usmjerena na područja gdje postoji najveća konkurentska prednost. Dodala je da je 40% tvrtki u Hrvatskoj prepoznalo digitalnu transformaciju kao priliku te kako ohrabruju pozitivni rezultati u dijelu sofisticiranih digitalnih vještina no kako je još uvijek teško pronaći dovoljan broj zaposlenika s odgovarajućim digitalnim vještinama. Stoga će se unutar Plana za oporavak i otpornost kao i Višegodišnjeg financijskog okvira osigurati sredstva za realizaciju takvih projekta.
 
Digitalna transformacija javne uprave, poslovanja i hrvatskog društva od strateške su važnosti za Hrvatsku. Digitalizacija posljednjih godina zauzima središnje mjesto u kreiranju javnih politika u Hrvatskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i taj trend nastavit će se snažno i u vremenu pred nama.
 
Uz Natašu Mikuš Žigman, Andreu Antoniou i Tatjanu Skoko na panel raspravi na temu digitalne ekonomije sudjelovali su i Mark Boris Andrijanič, ministar bez portfelja za digitalnu transformaciju (Slovenija) i Mladen Pejković, stariji izvršni direktor za transformaciju i informacijsko-komunikacijske tehnologije, Atlantic grupa koji su se složili oko važnosti digitalizacije javne uprave kao i daljnjeg ulaganja u razvoj digitalnih vještina i ulaganja u inovativne tehnologije.
 

Pisane vijesti