Državni tajnik Gršić na KOMferenciji: Bez digitalne transformacije nema konkuretnog gospodarstva

Državni tajnik Gršić na KOMferenciji: Bez digitalne transformacije nema konkuretnog gospodarstva

Mladi u Republici Hrvatskoj u samom su vrhu po digitalnoj pismenosti u Europskoj uniji

Istraživanje o digitalizaciji javne uprave u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske zajednice županija, Državne škole za javnu upravu, Zaklade Konrad Adenauer te uz podršku Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva pokazalo je da 79% ispitanika na uzorku opće populacije RH (16-74) tvrde da znaju za postojanje e-usluga za građane i poslovne korisnike. Tome je znatno pridonijela pojava pandemije te je mnogo građana bilo potaknuto započeti koristiti digitalne usluge.
 
Osim provedenog istraživanja, portal e-Građani je redizajniran, proveden je prvi Digitalni popis stanovništva u Republici Hrvatskoj, a Hrvatska turistička zajednica predstavila je redizajnirani jedinstveni sustav u svijetu e-Visitor, uvedene su digitalne EU Covid potvrde, a uvođenjem nove generacije digitalne osobne iskaznice Hrvatska postaje najnaprednija država u Europi u digitalizaciji i multifunkcionalnosti osobnih identifikacijskih dokumenata.
 
„Napravili smo napredak u proteklih pet godina, RH je po razini digitaliziranosti i korištenja digitalnih usluga danas na 19. mjestu, što je skok za pet mjesta od 2019. godine.“, spomenuo je Gršić.
 
S respektabilnim stručnjacima iz svijeta znanosti, gospodarstva i politike razgovarali su neki od najpoznatijih hrvatskih PR-ovaca i to o temama poput narativa ključnih aktera rata u Ukrajini, komunikaciji Stožera civilne zaštite u vremenima krize, o funkcioniranju medija u vremenu nazvanom „novo normalno“, kao i o snalaženju turističke branše u kriznoj komunikaciji, povratku sektora kulture i zabave iz backstagea na stage te o dobrim digitalnim praksama i sve većoj uporabi digitalnih usluga.
 
Ključna tema ovogodišnjeg izdanja KOMferencije je bila kriza i krizno komuniciranje, a sudionici su tijekom dvodnevne KOMferencije imali priliku poslušati mnoga stručna predavanja, specijalizirane tematske panele i radionice. Poseban panel pod nazivom: Digitalne komunikacijske platforme u državnom i javnom sektoru okupio je stručnjake iz područja državne i javne uprave. Na panelu su sudjelovali: Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Jure Sertić, glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost i Anton Brkić, voditelj Odjela za eVisitor i aplikativna rješenja u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Panel je moderirao dr.sc. Luka Balvan.
 
Tom prilikom državni tajnik Bernard Gršić je istaknuo: „Digitalna transformacija je zahtjevan proces koji uključuje cijelo društvo, a svaki korak naprijed u tom procesu znači bolje uvjete za život, konkurentnije gospodarstvo i bržu i dostupniju državnu upravu za sve svoje građane i poduzetnike. Sve više naših građana koristi elektroničke usluge preko portala e-Građani, a dobar pokazatelj je i kako broj jedinstvenih korisnika svaki dan raste sve više i s današnjim danom prelazi brojku od 1,6 milijuna građana“, zaključio je državni tajnik.

Pisane vijesti