Digitalni autobus u Šibeniku

Digitalni autobus u Šibeniku

Ministar uprave Ivan Malenica sudjelovao je u promociji sustava e-Građani u Šibensko-kninskoj županiji

„Promoviramo sustav e-Građani, promoviramo digitalizaciju i reakcije građana su više nego pozitivne“, izjavio je ministar Malenica te naglasio kako je važno promovirati digitalizaciju iz razloga što na taj način javna uprava postaje učinkovitija.
 
Upitan o odazivu građana koji koriste sustav e-Građani, ministar Malenica pojasnio je kako nije zadovoljan odazivom.
 
„U sustavu e-Građani imamo 61 uslugu i razvijamo ih dalje i na taj način motiviramo građane da koriste taj sustav. Trenutno ima 750 tisuća građana u Republici Hrvatskoj koji koriste sustav e-Građani, stoga nismo zadovoljni dosadašnjim odazivom. U Šibensko-kninskoj županiji 12 tisuća građana koristi ovaj sustav i smatramo to nedovoljnim. Daljnje aktivnosti idu u smjeru da kroz ove usluge privučemo građane i motiviramo ih da koriste te usluge“, dodatno je pojasnio ministar uprave.
 
Predsjednik uprave APIS IT Saša Bilić rekao je kako APIS već 55 godina aktivno sudjeluje u digitalizaciji Republike Hrvatske.
 
 „Partner smo Ministarstvu uprave na jednom od najvećih projekata od kad postoji Republika Hrvatska, a to je uspostava Centra dijeljenih usluga“, te je naglasio kako treba raditi na dodatnoj popularizaciji sustava te implementaciji novih usluga.
 
Promociju sustava e-Građani podržao je i Šibensko-kninski župan Goran Pauk.
 
„O digitalizaciji svi puno pričamo i od nje očekujemo, ali je poanta prenijeti sve te priče i načine korištenja i prednosti građanima, zato je ovaj događaj jako bitan zbog popularizacije a mi kao županijska administracija nastojimo tu priču pretočiti u praksu prvenstveno preko e-Dozvola , e-Dnevnika, a kad se preuzme državna uprava preuzet ćemo niz radnji koje su već spremne ili tek ulaze u taj sustav“, poručio je župan Pauk.
 
"Tijekom dana sam od slučajnih prolaznika koji su vidjeli današnju promidžbu digitalizacije čuo niz istih pitanja – što su to e-Građani? S obzirom da na Veleučilištu u Šibeniku predajem kolegij Elektroničko poslovanje znam da je određenu tematiku najlakše pojasniti pomoću primjera. Naši sugrađani već duže vrijeme koriste i upoznati su s uslugom e-bankarstva gdje iz kućnog ogrtača sa kuhinjskog stola mogu 24 sata dnevno koristiti bankarsko šaltersko poslovanje. E pa tako će putem sustava e-Građani na isti način koristiti niz usluga koje država pruža svojim građanima, te komunicirati s istom.", rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

U promociji sustava e-Građani uz ministra Malenicu sudjelovali su i predstavnici AKD-a i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Pisane vijesti