Nastavlja se promocija sustava e-Građani

Nastavlja se promocija sustava e-Građani

Kako pristupiti elektroničkoj usluzi, kojom vjerodajnicom te kako otvoriti Osobni korisnički pretinac bila su samo neka od pitanja na koje su Zagrepčani dobili odgovor

Trg Kralja Tomislava je na jedno popodne postao središte digitalizacije u Hrvatskoj, a građani su mogli, kao i u drugim gradovima na turneji, saznati kako funkcionira sustav e-Građani, kako aktivirati e-osobnu, koristiti internet bankarstvo, kako elektronskim putem predati zahtjev za e-putovnicu ili e-vozačku dozvolu. Uz sve to građani su mogli besplatno preuzeti čitač osobnih iskaznica te na taj način ući u sve veću zajednicu e-Građana Hrvatske.

Još u 2018. godini Zagrebačka županija krenula je u smjeru digitalizacije na svim razinama, nešto čemu bi sve općine i gradovi u Hrvatskoj trebali težiti.

„Cilj nam je povećati broj građana koji koriste sustav e-Građani, a to ćemo najlakše postići povećavanjem usluga koje građani mogu koristiti. Kontinuirano radimo na povećanju broja usluga, trenutno ih je 61, a najčešće se koriste usluge e-Matica, usluge iz područja Ministarstva unutarnjih i europskih poslova i e-Dnevnik“, rekao je ministar uprave Ivan Malenica te naglasio kako digitalni bus i suradnja s Večernjim listom, te promocija sustava e-Građani, ali i najava novih usluga koje će biti dostupne u sustavu e-Građani pomažu uključenju sve većeg broja građana u sustav e-Građani, zaključio je ministar Malenica.

„Postoji puno planova za unaprjeđenje sustava e-Građani, no da bi se to dogodilo preduvjet je centar dijeljenih usluga. Kroz taj projekt, APIS kao partner Ministarstva uprave ima zadatak konsolidirati državnu informatičku infrastrukturu na način da ona bude brža efikasnija i sigurnija“, izjavio je Saša Bilić, Predsjednik Uprave APIS IT-a.

Najveća vrijednost ovog projekta upravo je demistifikacija digitalnog svijeta i usluga, jer veliki broj građana se još ne koristi digitalnim uslugama iz straha od nepoznatog.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je kako podržava sve edukativne projekte, poput ovoga, gdje se građanima kvalitetno objašnjava korištenje digitalnih platformi.  

„Danas građani mogu u par klikova iz vlastitog doma otvoriti e-Obrt ili e-Tvrtku, bez nepotrebnog gubljenja vremena i stajanja u redovima, i zato su takvi projekti odlični i zaslužuju podršku“, kazao je Andrija Mikulić.
 
Podršku ovom projektu pruža i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.
 
Nakon Zagreba, Večernjakov digitalni bus posjetit će biser “Zlatne doline”, Grad Požegu i otvoriti svoja vrata na centralnom trgu. Na tom jedinstvenom baroknom mjestu, prepunom znamenitosti i kulturne baštine, svi zainteresirani mogu uživati u veseloj atmosferi i druženju uz piće i grickalice, te postati e-Građani.

Pisane vijesti