Započeo projekt podrške otvorenim podacima

Svrha radionice je priprema tijela javne vlasti na proces objavljivanja  otvorenih podataka, koji će se dodatno intenzivirati objavom Portala otvorenih podataka Republike Hrvatske - data.gov.hr gdje će na jednom mjestu biti omogućen pristup otvorenim podacima u Hrvatskoj

Ministarstvo uprave organiziralo je za tijela javne vlasti radionicu na temu Podrške otvorenim podacima. Sudionike je  uvodno pozdravila pomoćnica ministra mr.sc. Leda Lepri, a radionicu je vodio Michiel de Keyzer, viši konzultant tvrtke PricewaterhouseCoopers koju je angažirala Europska komisija  za provedbu ovog projekta.

Radionica je održana u sklopu trogodišnjeg projekta Europske komisije "Open Data Support" čiji je cilj poboljšanje vidljivosti i olakšanje pristupa skupovima podataka na nacionalnim i lokalnim portalima otvorenih podataka.

Otvoreni podaci su oni koje stvaraju tijela javne vlasti, a čijom se uporabom u komercijalne i/ili nekomercijalne svrhe može stvoriti dodana vrijednost ili ekonomska korist. Neke od koristi objave otvorenih podataka su: omogućavanje izrade inovativnih nekomercijalnih i komercijalnih aplikacija koje bi te podatke koristile, poticanje suradnje s privatnim sektorom, poticanje razvoja elektroničkih javnih usluga te povećanje transparentnosti javne uprave. 

Sudionici radionice upoznali su se s osnovama vezanim uz otvorene podatke i njihovu objavu, kao i s prednostima koje donosi proaktivna objava takvih skupova podataka. Na radionici je istaknuto i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama, koje u tijeku na mrežnim stranicama Ministarstva uprave.

Svrha radionice je priprema tijela javne vlasti na proces objavljivanja  otvorenih podataka, koji će se dodatno intenzivirati objavom Portala otvorenih podataka Republike Hrvatske - data.gov.hr gdje će na jednom mjestu biti omogućen pristup otvorenim podacima u Republici Hrvatskoj. 
 
Materijali s radionice na engleskom jeziku 

Pisane vijesti