U Osijeku predstavljen projekt Sustav e-Pristojbe

  • Slika /slike/DOGAĐAJ/2021/državni tajnik Gršić_Andrea kajtaz FINA_Dragan Vulin_zamjenik gradonačelnika Osijeka.jpg
  • Slika

Državni tajnik Bernard Gršić: Dovršetkom projekta e-Pristojbe uvest će se kartično plaćanje na mjestu pružanja usluga putem POS uređaja kao i elektronička naplata upravnih pristojbi i naknada

"Građani i poslovni subjekti za rješavanje pojedine upravne stvari posjećuju šaltere više puta jer moraju otići kupiti biljeg ili uplatiti uplatnicu. Dovršetkom projekta e-Pristojbe uvest će se kartično plaćanje na mjestu pružanja usluga putem POS uređaja kao i elektronička naplata upravnih pristojbi i naknada putem bankovnih kartica u postupcima i procedurama za koje je propisana njihova naplata, što će omogućiti daljnji razvoj elektroničkih usluga u sustavu e-Građani. Sustav  omogućuje i olakšava krajnjem korisniku građaninu da jednom uplatom plati ukupnu cijenu usluge, a da ona putem sustava bude distribuirana na one poslovne subjekte kojima pripada prema važećim propisima", izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, na današnjem predstavljanju Sustava e-Pristojbe u Osijeku.

Sustavom e-Pristojbe ostvaruje se javno dostupan i transparentan pregled javnih usluga i cijena i to sve na jednom mjestu. Jedna od glavnih prednosti sustava je i mogućnost odabira načina podnošenja zahtjeva, odnosno hoće li se on odabirati na šalteru ili elektronički, putem e-usluge na platformi e-Građani.

"Osječko-baranjska županija tijekom posljednjih godina intenzivno radi na unaprjeđenju komunikacije i općenito odnosa između javne uprave i građana. S tim ciljem u potpunosti podržavamo projekt e-Pristojbe. Iznimno nam je važno u skladu s trendovima današnjeg društva potaknuti digitalizaciju javne uprave čime doprinosimo transparentnosti, donosimo uštede, a samu uslugu činimo dostupniju građanima", rekao je na današnjem predstavljanju Sustava e-Pristojbe u Osijeku, župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić.

Kako bi se maksimalno uštedjelo dragocjeno vrijeme građana i kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje, Sustav e-Pristojbe kao jedan od najvažnijih ciljeva ima ubrzati administrativne procese i smanjiti vrijeme čekanja na šalterima. Upravo iz tog razloga, građanima je omogućeno obavljanje administrativnih procesa putem osobnog računala.

"Plan nam je Grad Osijek pozicionirati na vodeće mjesto kada govorimo o digitalizaciji i to će tijekom četverogodišnjeg mandata biti jedan od glavnih ciljeva nove gradske uprave. Građanima, ali i gospodarskom sektoru moramo usluge učiniti dostupnijima, a s ciljem postizanja što višeg stupnja digitalizacije. Grad Osijek nudi tvrtkama i obrtima potpore za digitalizaciju njihovog poslovanja", izjavio je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Sustav SeP uspostavljen je u okviru istoimenog Projekta e-Pristojbe kojeg provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Financijskom agencijom kao projektnim partnerom. Projekt ima za cilj modernizaciju načina naplate i uspostavu jedinstvene evidencije pristojbi i drugih javnih davanja, lakše i jednostavnije korištenje javnih usluga uz kartično plaćanje propisanih pristojbi i naknada od strane korisnika te bržu digitalizaciju usluga na strani javne uprave kroz razvoj složenijih e-usluga unutar sustava e-Građani.

"Ovim projektom Fina je pružila potporu Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva pri uspostavi jedinstvene platforme za pregled i plaćanje pristojbi i naknada za usluge koje pružaju javnopravna tijela. Projekt je ostvario svoje ciljeve, postignuti su preduvjeti za ujednačavanje komunikacije i metoda naplate usluga javnopravnih tijela prema pristojbenim obveznicima, veliki dio usluga uključen je u sustav, a preostalima je ucrtan put. Platforma je nadalje otvorena za proširenje u svim smjerovima za nove elektroničke i klasične usluge", objasnila je Andreja Kajtaz, direktorica Fininog Sektora komercijalnih digitalnih rješenja.

Projekt Sustav e-Pristojbe vrijedan je 50.523.857,45 HRK, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

 

Pisane vijesti