Sudjelovanje Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva na Međunarodnom danu osoba s invaliditetom

Sudjelovanje Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva na Međunarodnom danu osoba s invaliditetom

Svečano obilježavanje održalo se u hotelu International u Zagrebu, a nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, među ostalim, bio je posvećen i pravu osoba s invaliditetom na digitalnu pristupačnost, zbog čega je 23. rujna 2019. godine donesen Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Tom je prilikom predsjednik Vlade istaknuo: „Naša je zadaća da mrežni sadržaji budu dostupni svima, bez obzira na to imaju li vizualne, motoričke, slušne ili kognitivne poteškoće. To smatram  zajedničkim korakom prema izgradnji hrvatskog društva kao uključivog, inkluzivnog, humanog, solidarnog i socijalno osjetljivog“.

Tijekom svečanog obilježavanja prikazan je i film „Digitalno bez prepreka“, koji promovira digitalnu pristupačnost osobama s invaliditetom. Film je producirao Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, koji promiče uključivo digitalno društvo.

Za vrijeme konferencije „Pristupačnost kao ljudsko pravo“ djelatnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Ivan Penava održao je predavanje o Zakonu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Foto: Dragan Matić (Cropix)

Pisane vijesti