Centar dijeljenih usluga omogućit će učinkovitiju javnu upravu

Centar dijeljenih usluga omogućit će učinkovitiju javnu upravu

Danas je pušten u rad servis Centar dijeljenih usluga, projekt vrijedan 360 milijuna kuna

Centar dijeljenih usluga („Državni oblak”) strateški je projekt Vlade Republike Hrvatske i jedan je od ključnih projekata Ministarstva uprave.

"Ovim projektom, objedinit će se državna informacijska infrastruktura i omogućiti zajedničko korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije, te istih aplikativnih rješenja s ciljem njihove racionalizacije", izjavio je ministar Malenica.

Taj državni oblak ima pet temeljnih ciljeva. Prvi je da se standardiziraju digitalne usluge, drugi je bolja povezanost baze podataka u svim tijelima državne uprave, treći je da cijeli sustav informacijsko-komunikacijske infrastrukture bude povoljniji, odnosno jeftiniji, četvrti je da su svi podaci koji su pohranjeni sigurniji i peti je da se njime centralizirano upravlja.

Realizacijom ovog projekta, sva tijela javnog sektora moći će pouzdano razmjenjivati informacije i dokumentaciju prema paradigmi oblaka (Clouda), a cilj je integracija 300 institucija u Državni oblak do 2022. godine.
 
Ministar Malenica osvrnuo se i na ostale projekte Ministarstva uprave.

„Osim CDU-a, u Ministarstvu uprave prionuli smo aktivnom radu i na drugim projektima u području digitalizacije. Riječ je o projektima koji, zajedno s ovim, čine ukupnu vrijednost preko 500 milijuna kuna. Istaknuo bih tako projekte e-Poslovanje, e-Pristojbe, e/m Potpis, e/m Pečat“, kazao je Malenica te dodao kako će svi navedeni projekti omogućiti brži i lakši pristup javnopravnim tijelima, te bržu i lakšu razmjenu informacija, a našim građanima i korisnicima uštedu vremena i novca.
  
„Ovaj će projekt za naše građane promijeniti percepciju kontakta s državom i način pružanja državnih usluga na svim razinama. Također, realizacijom ovog projekta omogućit ćemo nastavak provođenja digitalizacije, ali i decentralizacije“, zaključio je ministar Malenica.

Centar dijeljenih usluga vrijedan je 360 milijuna kuna, koji se u iznosu od 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Pisane vijesti