Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva organizira virtualni okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT“

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva organizira virtualni okrugli stol „Postani i TI, djevojka IT“

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova koordinira provedbu „Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu“ u Republici Hrvatskoj

S ciljem napredovanja i smanjenja rodne neravnopravnosti, Hrvatska je 15. svibnja 2019. godine potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu. Sve države članice Europske unije, koje su potpisale Deklaraciju, obvezale su se na suradnju s tijelima javne vlasti, predstavnicima javnog i privatnog sektora, te civilnim društvom u radu na uzrocima fenomena podzastupljenosti žena u digitalnom sektoru pa se tako jedna od točaka odnosi na provođenje nacionalne međusektorske ciljane strategije, i dokumenata koji proizlaze iz nje, kao što je npr. Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine,  čiji je nositelj Ured za ravnopravnost spolova, a druga tijela su nositelji pojedinih mjera u pripadajućem Akcijskom planu za razdoblje do 2024. godine. Također, jedna od točaka Deklaracije odnosi se na osnivanje Dana djevojaka i žena u IKT-u širom Europe čija svrha je, između ostalog, podizati svijest o uzorima u STEM područjima, te poticanje djevojaka i žena da se odluče za STEM studije i poslovne prilike u tom području.
 
STEM je akronim koji označava četiri obrazovna područja – Science (znanost), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika). Međutim, sve se više u ovaj akronim ubacuje i još jedno slovo – A for Arts (umjetnost). STEM područja otvaraju vrata prema kritičkom i logičkom zaključivanju i razmišljanju, a uključivanje i umjetnosti, odnosno STEAM pristupa potiče i na razmišljanje o dizajnu i inženjerstvu na osnovi znanosti i matematike. STEAM potiče kreativan pristup i traženje kreativnih rješenja problema, a to je kombinacija budućnosti.
 
Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva ove godine obilježava Dan djevojaka i žena u IKT-u 27. travnja 2023., organizacijom virtualnog okruglog stola na kojem će zainteresirane učenice i studentice imati priliku upoznati i čuti iskustva šest uspješnih žena zaposlenih u STEAM područjima i obrazovnom sustavu.
 
One su:
Anamarija Petric – voditeljica odjela za istraživanja, Legit Software
Antonija Kranjčina – dizajnerica video igara, OUTFiT7
Paula Štancl– bioinformatičarka, Biološki odsjek PMF-a
Natasha Kapov Kagan – članica Uprave, Lemax
Lea Perić – osnivačica, startup Xoink
Petra Kvočić – informatičarka, Sveučilišni računski centar
 
Virtualni okrugli stol će se održati na hrvatskom jeziku i besplatan je za sudjelovanje.
 
Pozivamo sve zainteresirane da se registriraju putem prijavnog obrasca.

Pisane vijesti