Sastanak Inicijative triju mora

Sastanak Inicijative triju mora

U  organizaciji Vlade Republike Slovenije te Gospodarske i industrijske komore Slovenije, u Ljubljani je 5. i 6. lipnja 2019. godine održan drugi Poslovni forum Inicijative tri mora. Događaj se održao pod visokim pokroviteljstvom premijera Republike Slovenije Marjana Šareca

Poslovni forum bio jeusredotočen na četiri ključna područja: energiju, infrastrukturu, digitalnu povezanost i inovacije. Forum je također pružio priliku za sastanke predstavnika privatnog i javnog sektora iz regije kako bi se razgovaralo o potencijalima za suradnju.

Na forumu je sudjelovalo oko 500 predstavnika privatnih sektora i vlada zemalja Inicijative tri mora, dok su ostali sudionici bili visoki predstavnici institucija EU, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, kao i poslovni ljudi iz šire regije. Također je održan i predsjednički forum na kojem su sudjelovali čelnici država uključenih u Inicijativu te naglasili važnost njezinog daljenjeg razvoja, međusobne suradnje i ulaganja na ključnim područjima.

Događaju je nazočila i zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec, koja je sudjelovala na završnom panelu na temu digitalne povezanosti i kibernetičke sigurnosti, zajedno s predstavnicima vladinih institucija i privatnog sektora iz Slovenije i SAD-a te predstavnicima EU.

Tom prilikom naglasila je kako je kibernetička sigurnost jedan od prioriteta modernog doba radi široke primjene brzo rastuće tehnologije i sve sofisticiranijih kiberentičkih prijetnji koje predstavljaju sve veći izazov. Istaknula je kako je potrebno podizati svijest cjelokupnog društva i adekvatno educirati građane kako bi na siguran i pouzdan način koristili digitalne usluge te vodili računa o zaštiti svojih podataka. Stjecanje digitalnih vještina i ravnopravno uključivanje svih dionika u društvu preduvjet je za nesmetan razvoj i popularizaciju digitalnog društva. U svom izlaganju zamjenica državnog tajnika osvrnula se i na aktivnosti koje provodi SDURDD, a vezane su za žene u digitalnom društvu, edukacije djece i mladih te pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Nadalje, kako bi se stvorio siguran kibernetički prostor neophodan za razvoj i primjenu digitalne ekonomije, ali i društvo u cjelini, neophodno je otvoreno dijeljenje informacija i suradnja agencija za provedbu zakona te dijeljenje znanja, iskustava i najboljih praksi na globalnom nivou, a Incijativa tri mora može poslužiti kao jedna od platformi za takvu vrstu suradnje, rekla je zamjenica državnog tajnika.

Podsjetimo, Inicijativa triju mora pokrenuta je 2015. godine i okuplja 12 država članica Europske unije smještenih u srednjoj i istočnoj Europi. Do sada su održana tri sastanka na vrhu, u Dubrovniku 2016., u Varšavi 2017. i u Bukureštu 2018. godine.

Pisane vijesti