Pristup sustavu e-Građani omogućen korisnicima internetskog bankarstva Raiffeisen banke

Pristup sustavu e-Građani omogućen korisnicima internetskog bankarstva Raiffeisen banke

Omogućena je jednostavna i sigurna prijava na sustav e-Građani za 100.000 korisnika internetskog bankarstva Raiffeisen banke

Sporazum o uključivanju vjerodajnica Raiffeisenbank Austria d.d. u Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav NIAS projekta e-Građani potpisan je 18. travnja 2016. godine u Ministarstvu uprave, a potpisali su ga: za Ministarstvo uprave pomoćnik ministrice uprave Bernard Gršić, za Raiffeisenbank Austria d.d. članovi Uprave Liana Keserić i Ivan Žižić i za Financijsku agenciju predsjednica Uprave Anđelka Buneta.
 
Na ovaj način omogućeno je za 100.000 korisnika internetskog bankarstva (fizičkih osoba)  Raiffeisen banke, jednostavnu i sigurnu prijavu na sustav e-Građani pomoću autentifikacijskih uređaja – mToken ili čitač s karticom. Uslugama sustava e-Građani pristupa se putem internetske stranice https://pretinac.gov.hr, dok se postupak elektroničke potvrde identiteta od sada može izvršiti mTokenom ili karticom uz pomoć čitača kartica, a radi se o vjerodajnicama sigurnosne razine 3.

Sustav e-Građani omogućava građanima modernu, brzu i jednostavnu komunikaciju s javnom upravom. Putem sustava e-Građani, u svakom trenutku i bez čekanja u redovima, dostupne su brojne elektroničke usluge različitih tijela javne uprave, poput izvoda iz matičnih knjiga (domovnica, rodni ili vjenčani list), usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dobivanja raznih potvrda, pregled osobnih e-poruka, informacija i obavijesti od strane javne uprave putem Osobnog korisničkog pretinca te preko 30 drugih on-line usluga.
 
Pružajući ovu mogućnost svojim klijentima Banka nema pristup njihovim podacima iz sustava e-Građani, već im korištenjem navedenih autentifikacijskih uređaja omogućava pristup svim uslugama unutar sustava e-Građani bez dodatnih ugovaranja.
 
Na isti način omogućen je pristup sustavu e-Građani i korisnicima internet bankarstva Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, a u sustav se mogu prijaviti, bez odlaska na šaltere Financijske agencije radi dobivanja vjerodajnica e-Pass-a/m-Tokena, i korisnici koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu (eOI), AAi@EduHr korisničko ime i lozinku sustava obrazovanja i visokog školstva,  pametnu karticu s certifikatom HZZO-a, pristupne podatke za servis ePošta i FinaSoft certifikat.

Pisane vijesti