„Postani i TI, djevojka IT!“

  • Slika /slike/LRM_EXPORT_136643192301023_20190521_122712386.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 21. svibnja 2019. godine u Studentskom centru održan je okrugli stol „Postani i TI, djevojka  IT!“

Okrugli stol otvorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić pozdravnim govorom u kojem je zahvalio prisutnim djevojkama na interesu koji pokazuju za digitalno i osvrnuo se na važnost razvoja digitalnog društva i poboljšavanja pozicije žena u digitalnom svijetu.

Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je ovaj okrugli stol organiziran, o svome radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji svoja iskustva prenosile su govornice iz različitih javnih i privatnih institucija.

Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, istaknula je kako su žene u IT industriji još uvijek nedovoljno primijećene te su i dalje slabo zastupljene na vodećim pozicijama u tom području. Također je naglasila kako je IT široko i sveobuhvatno područje koje traži stručnjake raznih profila i zanimanja te kako nije nužno završiti tehnološki fakultet da bi se radilo u IT sektoru.

Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, govorila je o promicanju ravnopravnosti žena i njihovom udjelu u radu u IT-u, ali i o ravnopravnoj ulozi u odlučivanju i vodećim pozicijama na radnim mjestima. Posebno je istaknula suradnju sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i naglasila kako je vesele ovakvi događaji te kako se nada da će ih u budućnosti biti i više.

Nataša Kapov Kostovski, voditeljica odjela implementacije softvera Lemax d.o.o. i organizatorica Supergirls inicijative, govorila je o strahovima i predrasudama pri izboru tehničkog fakulteta za mladu djevojku, ali i pokazala na osobnom primjeru i primjerima svojih suradnica kako je u redu težiti onome u čemu si dobar i kako djevojka koja odabere obrazovanje koje nije tehničkog usmjerenja može itekako uspješno ostvariti karijeru u IT sektoru. Ohrabrila je i osnažila djevojke da slijede svoje snove, iskoriste svoje snage i nađu ono u čemu su dobre, te da svakako, bez straha, zakorače u svijet IT-a koji im pruža jako puno mogućnosti i prilika.

Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a, predstavila je rad CARNET-a i projekt e-Škole te iz vlastitog iskustva približila djevojkama kako je to raditi na projektima kojima se utječe na poboljšanje života, rada i obrazovanja mnogih oko sebe. Pričala je o svom studiranju na Fakultetu elektronike i računarstva (FER), čime je ohrabrila djevojke da se odluče za taj korak u kojem će sigurno biti uspješne.

Matea Žilak, asistentica Zavoda za telekomunikaciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ispričala je svoje iskustvo za vrijeme studiranja te znanstvenog rada, a predstavila je i rad na razvoju inovativnih IKT rješenja za edukaciju i komunikaciju osoba sa složenim komunikacijskim potrebama. Zajedno sa studenticama FER-a, bila je na raspolaganju odgovarati na pitanja djevojaka koje su zainteresirane za studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER).

Posebne gošće okruglog stola Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Kristina Leko Kuštrak, savjetnica uprave za IT i poslovne operacije u AKD-u, te Ivana Gudelj Tičak, članica Uprave APIS IT-a, podijelile su svoja iskustva studiranja i rada u IT sektoru na različitim pozicijama i s različitim radnim ulogama. 

Snimku okruglog stola možete pogledati na stranici CARNET-a.

Pisane vijesti