Državni tajnik u Otvorenom o raskidu suradnje Googlea i Huaweija

Državni tajnik u Otvorenom o raskidu suradnje Googlea i Huaweija

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić sudjelovao je 20. svibnja u emisiji Otvoreno na Hrvatskoj radioteleviziji u kojoj se govorilo o raskidu suradnje Googlea i Huaweija

Uz njega u emisiji HRT-a urednice i voditeljice Zrinke Grancarić nazočili su i dekan Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu prof. dr. sc. Neven Vrček, doc. dr. sc. Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, vlasnik portala ICT Business Dražen Tomić i komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Državni tajnik tom je prilikom objasnio zašto je uoči nedavnog summita u Dubrovniku "Kina + 16" Hrvatska potpisala dva memoranduma o razumijevanju i suradnji s tvrtkom Huawei.

“Tvrtka ima više od 180.000 zaposlenih u 170 zemalja svijeta. Preko 80.000 zaposleno je istraživanju i razvoju novih tehnologija. To je jedna od vodećih tvrtki po prihodima u svijetu, preko 105 milijardi dolara lani. Uistinu ne vidim razlog da ne bismo omogućili hrvatski studentima završnih godina ICT tehnologija pristup jednom takvom istraživačkom i znanstvenom području upravo u okruženju koji nudi Huawei. Svake godine 10 studenata ima mogućnost otići u Kinu na dva tjedna na školovanje o trošku Huaweija”, rekao je državni tajnik.

Dodao je da je drugi memorandum potpisan na temu razvoja rješenja pametnih gradova u svijetu gdje je Huawei iskazao želju da jedan od svojih razvojnih centara za razvoj pametnih gradova napravi upravo u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je kako u povijesti takvih vrsta sporazuma imamo i s drugim svjetskim kompanijama. Pritom je naglasio kako memorandum ne jamči da će do toga doći, nego pokazuje otvorenost Republike Hrvatske i Huaweija da do toga dođe. Ne radi se o presedanu i ni o čemu što bi trebalo naštetiti Republici Hrvatskoj.

Na pitanje voditeljice postoji li naznaka nekog zajedničkog stajališta Europske unije prema utjecaju tvrtke Huawei, državni tajnik podsjetio je kako je dan uoči dolaska kineskog premijera u Republiku Hrvatsku u Bruxellesu postignut dogovor da će Europska komisija i Kina razvijati međutrgovinske odnose na principu poštenog trgovinskog natjecanja, što otvara jedan drugi segment suradnje, a to je područje sigurnosti Huawei opreme na kojoj će raditi zajednički timovi.

Oko pitanja kako će se ova situacija dalje razvijati i koje bi mogle biti posljedice, državni tajnik je u završnoj riječi istaknuo: "Trebamo poručiti svim građanima da sva oprema, od bilo kojeg proizvođača, treba biti sigurna za korištenje. Građani trebaju biti svjesni svih izazova tehnologije te znati pravovremeno i na pravi način upravljati tom tehnologijom."

Foto: hrt.hr

Pisane vijesti