Održano dvodnevno događanje „WOMEN IN DIGITAL“ – predstavljanje širine IKT profesije učenicama završnih razreda gimnazija

Održano dvodnevno događanje „WOMEN IN DIGITAL“ – predstavljanje širine IKT profesije učenicama završnih razreda gimnazija

Poticanje i motiviranje mladih žena u IKT području predstavlja jedan od prioriteta  digitalne transformacije koju Republika Hrvatska provodi u okviru doprinosa ciljevima digitalne Europe do 2030. godine

Hrvatska se potpisivanjem EU Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu pridružila europskoj inicijativi, koja je među ostalim, koncentrirana na poticanje povećanja broja žena u STEM zanimanjima. Prema provedbenim točkama Deklaracije jedan od fokusa je i putem različitih kampanja i događanja osvijestiti i poticati djevojke srednjoškolske dobi da se odluče za STEM odnosno IKT zanimanja.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva je kao provoditelj Deklaracije, ove godine, putem mini-edukativno-informacijske kampanje “Women in Digital” za sve maturantice zagrebačkih škola tijekom dvodnevnog događanja u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu (7. i 8. prosinca) organizirao set kratkih interaktivnih predavanja s primjerima dobre prakse i afirmiranim, poslovno - uspješnim govornicama s IKT diplomom. Cilj njihovih priča bio je predstaviti i približiti različitost zanimanja koje ovakvi fakulteti omogućuju, te u konačnici potaknuti djevojke se bolje upoznaju s IKT svijetom i prihvate izazove koji im nudi.

IKT sektor, iako pruža brojne mogućnosti, je i dalje prečesto percipiran kao "muška branša" te se mali broj djevojaka odlučuje nastaviti svoj profesionalni put u smjeru informacijsko-komunikacijskih tehnologija, što zbog nedovoljne informiranosti, što zbog straha od neprihvaćenosti zbog rodnih stereotipa.

Cilj Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva je upravo razbiti te stereotipe, proširiti vidike i dobrim praksama pokazati kako IKT svijet nije rodno uvjetovan i kako je jednako otvoren za sve mlade talentirane i vrijedne ljude.

Vrijedno je istaknuti kako je Hrvatska među zemljama članicama EU najbolja u digitalnim vještinama (treća od 27 zemalja), no cilj nam je povećati i rezultat koji se odnosi na udio žena specijalistica IT sektora. Danas ih imamo nažalost samo 14,5 % (što je i manje u odnosu na EU prosjek od 16,90%).

Upravo zato ovom kampanjom želimo motivirati veći broj mladih žena srednjoškolske dobi da upišu fakultete IKT usmjerenja.
Tržište rada kontinuirano vapi za eksperticama i ekspertima iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija a svijet digitalizacije je jednako otvoren za sve mlade, talentirane i vrijedne ljude.

Djevojke završnih razreda zagrebačkih gimnazija srdačno je pozdravio državni tajnik Bernard Gršić, a uspješne žene poduzetnice zaposlene u STEM područjima koje su govorile o svojim inspirativnim životnim i poslovnim pričama i izazovima bile su:
 
Dr. sc. Katija Rak, voditeljica IBM Client Innovation centra Zagreb

Anamarija Mlinarić, Viši menadžer, Deloitte Savjetodavne Usluge

Ivana Janković Šafarić,  članica uprave MICRO-LINK d.o.o., direktorica strategije i marketinga

Martina Bajza Novaković, Line of Business Manager at ASEE

Rebeka Belavić, Savjetnica za strateški razvoj digitalnih proizvoda i komunikaciju, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Sveučilište u Zagrebu

Martina Ćurić, Chief of Staff, Global Marketing, Schneider Electric 

Doc. dr. sc. Martina Antonić, Docent, Zavod za telekomunikacije, Fakultet elektrotehnike i računarstva(FER), Sveučilište u Zagrebu
 

Pisane vijesti