Održana završna konferencija projekta „Implementacija e.Standarda i daljnje unaprjeđenje sustava elektroničkih usluga“

  • Slika /Slike2023/Državni tajnik Bernard  Gršić.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva: U današnje vrijeme nezamislivo je funkcionirati bez e-Usluga, svih benefita koje nam one pružaju i načina na koje nam olakšavaju svakodnevicu

U Zagrebu u WESPA Business & Lounge centru održana je završna konferencija Projekta „Implementacija e.Standarda i daljnje unaprjeđenje sustava elektroničkih usluga“ Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Konferencija je održana povodom predstavljanja rezultata projekta i na njoj je sudjelovalo preko 100 uzvanika.

„Korištenje e-Usluga omogućuje nam da brže i jednostavnije riješimo ono što nam je bitno, da ne moramo ići od šaltera do šaltera i šetati od institucije do institucije. Danas više od 1.860.000  naših građana koristi platformu e-Građani i taj broj kontinuirano raste. Upravo da bi sve e-Usluge bile standardizirane pokrenut je ovaj projekt jer sva tijela javnog sektora definirana Zakonom o državnoj informacijskoj infrastrukturi obvezna su pri razvoju novih i nadogradnjama postojećih e-Usluga osigurati korištenje standarda. e.Standard je skup smjernica kojima je Vlada Republike Hrvatske definirala politike za razvoj i upravljanje e-Uslugama. Njime su utvrđene aktivnosti i mjere kojima se osigurava jednoobraznost e-Usluga u Republici Hrvatskoj, njihova cjelovitost, pristupačnost i jednostavnost korištenja za samog korisnika“,  istaknuo je državni tajnik Gršić te nastavio „Sam portal e-Građani već je nekoliko puta doživio redizajn kako bi se građanima olakšalo i pojednostavilo korištenje sustava, te je postao centralno mjesto u državi na kojem građani mogu dobiti sve relevantne informacije koje se tiču korištenja digitalnih javnih usluga i na kojem mogu pristupiti javnim digitalnim uslugama. Također, sustav e-Građani preko korisničkog pretinca omogućuje državi komunikaciju s građanima, a s druge strane omogućuje građanima da na jednom mjestu primaju sve relevantne obavijesti za sve svoje životne uloge. Tako danas imamo 105 e-usluga dostupnih našim građanima. Kada govorimo o prednostima sustava e-Građani, naš je cilj da e-Građani budu bolji, moderniji i da pružaju više usluga.“

Govoreći o samom projektu državni tajnik je posebno zahvalio svima koji su aktivno sudjelovali u njegovoj provedbi, posebno članovima projektnog tima Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Državnoj geodetskoj upravi, Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

„Ovim projektom željelo se ići korak dalje i kreirati informacijski sustav kroz koji će sve nove, ali i sve postojeće e-Usluge koje se nadograđuju, prolaziti sve faze e-Standarda. Projektom su nadograđene i tri usluge naših partnera: Registar prostornih jedinica kojeg vodi i održava Državna geodetska uprava, Prijava patenta i uporabnog modela koju vodi i održava Državni zavod za intelektualno vlasništvo, te Priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija za koju su nadležni Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Zajedničkim trudom i radom dobili smo tri bolje e-Usluge i testirali informacijski sustav koji će služiti svim ostalim tijelima javne vlasti pri kreiranju njihovih e-Usluga.“ zaključio je Gršić.

Dejan Vukelić, voditelj projektnog tima u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, predstavio je projekt i zahvalio se na velikom odazivu na ovu konferenciju te posebno istaknuo partnere projekta (Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Državna geodetska uprava i Državni zavod za intelektualno vlasništvo) čiji su se predstavnici prisutnima također obratili prigodnim govorom.
 
            Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020, a ukupna vrijednost projekta iznosi  1.181.219,13 eura (8.899.895,50 kuna), dok su bespovratna sredstava: 1.181.219,13 eura (8.899.895,50 kuna). Razdoblje provedbe projekta je 28 mjeseci, od kolovoza 2021. do prosinca 2023.

Pisane vijesti