Održana Digitalna skupština u Rumunjskoj

Održana Digitalna skupština u Rumunjskoj

U Bukureštu je od 13. do 14. lipnja održana Digitalna skupština 2019. u organizaciji Europske komisije i rumunjskog predsjedništva Vijećem Europske unije

Okupila je oko 1000 sudionika koji su razmatrali postignuća strategije jedinstvenog digitalnog tržišta te razmijenili mišljenja i iskustva oko budućih digitalnih politika. Događanje je bilo podijeljeno u četiri tematska dijela: digitalno za planet, digitalno za lidere, digitalno za poslove i digitalno za zajednicu, što je bila izvrsna prilika kako bi se pokazalo na koje sve načine digitalizacija preobražava sve segmente našeg društva i pomaže pozitivnim promjenama.

Na tom događanju nazočila je i zamjenica državnog tajnika Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec, koja je sudjelovala na panelu “Governance Innovation Forum” zajedno s predstavnicima vladinih tijela iz Estonije i Danske na temu otvorenih podataka te agilnog pristupa digitalizaciji i e-platformi.

Održan je okrugli stola DISC inicijative (Digital Innovation and Scale-up Initiative), koja se bavi nedostatnim ulaganjima u digitalnu ekonomiju Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe te uspostavlja prvi regionalni investicijski fond koji je posebno usmjeren na digitalne inovacije i povećanja broja digitalnih startupa u regiji. Inicijativu je pokrenula Europska komisija zajedno s Europskom investicijskom bankom, Europskim investicijskim fondom, Europskom bankom za obnovu i razvoj te Svjetskom bankom.

Također, na završnoj tematskoj sjednici zamjenica državnog tajnika zahvalila je Rumunjskoj na domaćinstvu te najavila održavanje iduće Digitalne skupštine 2020. u Hrvatskoj. Osim sudjelovanja na konferenciji, hrvatska delegacija održala je i sastanke s predstavnicima Europske komisije (DG CONNECT) Robertom Violom i Gerardom de Graafom na temu organizacije i održavanja iduće Digitalne skupštine u Hrvatskoj 2020. 

Pisane vijesti